Sicill-i Ahval Defterlerine göre Dimetokalı memurlar
Dimetokan officials according to the Sicill-i Ahval Registiries
  1. Tez No: 934452
  2. Yazar: SİBEL EDEMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY ATAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dimetoka, Sicill-i Ahval Defterleri, Hacı İlbey, II. Abdülhamit, Dimetoka, Sicill-i Ahval Registers, Hacı İlbey, II. Abdülhamit
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Osmanlı Devleti alemşumül devlet anlayışı ile başta batı olmak üzere topraklarını dört bir taraftan genişletmiştir. Dimetoka bu düşünce ile 1361 yılında Hacı İlbey tarafından alınarak Orhan Gazi döneminde Osmanlı toprağı olmuştur. Demetoka, Balkan Savaşları'yla önce Bulgarların eline geçmiş 1922'den sonra ise Yunanistan'a bırakılana kadar 500 yıldan fazla Türk yurdu olarak kalmıştır. Edirne'nin alınmasından sonra Edirne'ye bağlı bir kaza haline gelen Dimetoka, Osmanlı Devleti'nin sosyo-kültürel, siyasi, mimari anlayışı bakımından Balkanlar'a açılan kapısı olmuş ve bu özelliğini Osmanlı'nın son dönemine kadar devam ettirmiştir. Osmanlı Devleti Tanzimat'tan sonra yaptığı ıslahatlarla bürokrasisinde çalışan memurların görevleri, maaşları, atama durumları, almış olduğu ödüller, yapmış olduğu terfiler gibi durumlarını belirten defterler tutmuştur. Sicill-i Ahval Defteri adı verilen bu çalışmalar II. Abdülhamit Han Dönemi'nden sonra düzenli olarak tutulmaya başlamış, devletin yıkılışına kadar devam etmiş ve memurlar etkin bir şekilde kontrol edilerek memurlardan yüksek oranda verim alınmıştır. Bu defterlere kaydedilen memur biyografileri, memurların atamasından sonra vermek zorunda oldukları“Tercüme-i Hal Varakası”ismi verilen makbul bir belgenin eklenmesi ile başlamaktadır. Kişilerin devlet memuriyetinde kaldığı süre içerisinde atamaları, görev yerleri, bulundukları görevler, almış oldukları terfiler, ödüller, cezalar, maaş durumları gibi bilgiler yer almaktadır. Sicill-i Ahval Komisyonu'nun tutmuş olduğu bu defterler Türkiye Cumhuriyeti Devleti Arşivleri Başkanlığında Osmanlı Arşivi bölümünde bulunmaktadır. Bu çalışmada Sicill-i Ahval Defterlerinde yer alan Dimetokalı memurların biyografilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Dimetoka nüfusuna kayıtlı 82 memura ilişkin kayıtlar bulunmuştur. Bu memurların, eğitim, sosyal, ekonomik ve bürokrasideki durumları hakkında bilgiler verilmiştir. Bu bağlamda elde edilen bilgiler değerlendirilerek bölümler halinde yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire expanded its territory from all sides, especially to the West, with the concept of a universal state. With this idea, Dimetoka was taken by Hacı İlbey in 1361 and became Ottoman territory during the period of Orhan Gazi. Dimetoka first fell into Bulgarian hands with the Balkan Wars and remained a Turkish homeland for more than 500 years until it was given to Greece in 1922. After the capture of Edirne, Dimetoka became a district of Edirne and became the door opening to the Balkans in terms of socio-cultural, political and architectural understanding of the Ottoman Empire and continued this feature until the last period of the Ottoman Empire. The Ottoman State kept books indicating the duties, salaries, appointment status, awards received, and promotions of the civil servants working in its bureaucracy with the reforms it carried out after the Tanzimat. These studies, called the Sicill-i Ahval Book, began to be kept regularly after the reign of Abdulhamid II and continued until the collapse of the state, and the civil servants were effectively controlled and the highest productivity was obtained from the civil servants. The civil servant biographies recorded in these books begin with the addition of an acceptable document called the“Tercüme-i Hal Varakası”, which the civil servants are required to submit after their appointment. It includes information such as the appointments, places of duty, duties held, promotions received, awards, punishments, and salary status of the individuals during their time in the civil service. These books, kept by the Sicill-i Ahval Commission, are located in the Ottoman Archives section of the Presidency of the State Archives of the Republic of Turkey. This study aims to evaluate the biographies of Dimetoka civil servants included in the Sicill-i Ahval Registers. Within the scope of the study, records of 82 civil servants registered in the Dimetoka population were found. Information was provided about the educational, social, economic and bureaucratic status of these civil servants. In this context, the information obtained was evaluated and written in sections.