İngilizce öğretiminde tersine eğitim uygulamasının değerlendirilmesi
Evaluating flipped classroom/education method in English teaching
  1. Tez No: 372445
  2. Yazar: SERKAN BOYRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRBÜZ OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tersine Eğitim, Bilgisayarlı Eğitim, İngilizce Öğretimi, Flipped Classroom/Education, Computer Assisted Learning, English Education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada literatürde son zamanlarda kendine yer bulmaya başlamış yeni bir öğretim yöntemi olan Tersine Eğitim yönteminin İngilizce öğretiminde akademik başarıya ve kalıcılığa etkisi incelenmiştir. Araştırma 2013-2014 eğitim öğretim yılında Aksaray Üniversitesi'nde Zorunlu Mesleki Yabancı Dil programına kayıtlı iki ayrı grupla yapılmış ve araştırma yöntemi olarak öntest-sontest kontrol gruplu model kullanılmıştır. İki grup birer kez deney ve kontrol grubu olarak araştırmada yer almıştır. Geliştirilen öntest ve sontest ölçme aracı olarak kullanılmış, elde edilen verilerden gruplar arası ortalamalar arasında 0.05 anlamlılık düzeyinde anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Gruplar arasındaki farklılığın anlamlılığını test etmek üzere çeşitli anlamlılık testleri kullanılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin bu yeni yöntemle ilgili görüşlerini toplamak üzere odak grup görüşmeleri yapılmış; elde edilen görüşme verileri betimsel ve içerik analizine tabi tutulmuştur. İki farklı uygulamada konuyu Tersine Eğitim yöntemi ile alan deney grubunun akademik başarısı Geleneksel Eğitim ile alan kontrol grubundan yüksek çıkmış ve gruplar arasındaki farkın anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Uygulamaların ardından yapılan odak grup görüşmelerinde elde edilen öğrenci görüşlerine göre olumlu görüşlerin ortalaması %73.77, olumsuz görüşlerin ortalaması ise %17.39 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to search for the effect of Flipped Classroom/Education which is a brand new teaching method on academic success and durability of knowledge in English teaching. Research includes two groups studying at compulsory English preparation class in 2013-2014 academic year and each group stands as control and experiment group once in two applications. The research employs pretest-posttest control group design. The test which has been developed by the researcher is used to collect the data and the difference between control and experiment groups' mean is tested to examine if there is a meaningful difference in the rate of ,05. Various statistical tests are used to test the difference between groups. Besides, focus group interviews have been carried out in order to collect personal opinions of students considering this new teaching method and descriptive and content analysis have been done on collected data. The test scores of experiment groups who have been taught with Flipped Classroom method in both applications have been found to be better than the control groups taught with Traditional Teaching method and the difference between groups has been meaningful. The rate of the positive comments is %73,77 while the rate of negative comments is 17,39 according to the student comments on the new teaching method.