Model for housing finance in Turkey
Türkiye için konut finansman modeli
- Tez No: 37252
- Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: konut finansmanı, finansal kiralama, Housing finance, leasing, mortgage
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz TÜRKİYE İÇİN KONUT FİNANSMAN MODELİ BAŞ, Ayhan Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cengiz Erol Eylül, 1994, 140 sayfa Bu tezde, Türkiye'de kamu ve özel kesim finansal kurumlarım, orta ve dar gelirli ailelere konut finansmanı sağlamaya yöneltebilecek yeni bir finansman modeli sunulmaktadır. Model ana hatları ile; kiralayanın sözleşme süresi içerisinde konut değerinin tamamının amortismanım gider olarak gösterebildiği, kiracının ise kira ödemelerini vergilendirilen kazancından düşebildiği bir finansal kiralama modelidir. Yüksek enflasyonla başedebilmek için sunulan model“price level adjustment”ve“dual index”modelleri ile birleştirilmiştir. Yeni model, dünyada yaygın olarak kullanılan“mortgage”modeli ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar yeni modelin özellikle enflasyonun yüksek olduğu ortamlarda daha başarılı sonuçlar verdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODEL FOR HOUSING FINANCE IN TURKEY BAŞ, Ayhan Master of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Cengiz Erol September, 1994, 140 pages In this study, a new financial model is introduced to provide public and private financial institutions to take place in housing finance for middle and low income families, in Turkey. The model is, basically; leasing in which the lessor is allowed to depreciate the whole value of the unit within the lease term, and lessee is allowed to deduct lease payments from taxable income. Price level adjustment and dual index models are implemented into the new model, to cope with persistent high inflation. The new model is compared to mortgage finance model which has been commonly utilized in many other countries. Results of the analysis revealed that the new model is especially advantageous in cases of high inflation, as compared to mortgage.