The Relationship between environmental attitudes and reported behaviors
Çevre ile ilgili tutumlar ve tanımlanan davranışlar arasındaki ilişki
- Tez No: 37253
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RÜSTEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çevresel İlgi, Çevre İle İlgili Davranışlar, Tanımlanan Davranışların Sıklığı, Yaş, Sosyal Cinsiyet, Environmental Concern, Environmentally Relevant Behaviors, Frequency of Reported Behaviors, Age, Gender
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz ÇEVRE İLE İLGİLİ TUTUMLAR VE TANIMLANAN DAVRANIŞLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ CİHANGİR, Arzu Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ahmet RÜSTEMLİ Şubat, 1994, 58 şayia. Bu tezde, çevresel ilgi ve çevre ile ilgili davranışlar arasındaki ilişki incelenmiştir. Çevresel ilgi ve ilişkili davranışlar arasında pozitif bir ilişki tahmin edilmiştir. Ayrıca, ilgi puanları ve tanımlanan davranış sıklığının, gençlerin çevresel konular ve çevre sağlığı hakkında yetişkinlerden daha bilgili oldukları varsayılarak, yaş ile negatif bir ilişkide olabileceği tahmin edilmiştir. Bundan başka, sosyal cinsiyetin çevresel tutumlar ve davranışlar açısından öneminin bulunması amaçlanmıştır. Bilgiler, yaşları 14 ile 60 arasında değişen 682 denekten elde edilmiştir. Veriler, Weigel ve Weigel'in (1978) geliştirilmiş yorumlu Çevresel İlgi ölçeği ve (a) tüketici davranışlar, (b) sosyal sorumluluk davranışları ve (c) çöpleme/kirletme davranışları olarak başlıca üç grupta sınıflandırılmış olan bir davranışsal maddeler listesi ile toplanmıştır. Sonuçlar tutum puanları ve üç.. davranış sınıfı arasında pozitif bir ilişki göstermiştir. Bununla birlikte j yaş ile ilgili tahminler desteklenmemişlerdir. İlgi puanları ve tanımlanan davranış sınıflarındaki sıklıklar, bu değişken ile pozitif bir ilişki göstermiştir. Kadınlar için erkeklerden daha yüksek ilgi puanı ve çevre İle ilgili davranışlar sıklığını geçerli bir şekilde belirten sosyal cinsiyet farklılıkları da elde edilmiştir. vıBunlar ve çalışmada elde edilen diğer sonuçlar, tutum-davranış tutarlılığı açısından ve uygulanabilir kullanımları açısından tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATİONSHİP BETWEEN ENVIRONMENTAL ATTITUDES AND REPORTED BEHAVIORS CİHANGİR, Arzu M.S. in Social Psychology Supervisor: Prof. Dr. Ahmet RÜSTEMLl February, 1994, 58 pages in this study, the relationship between environmental concern and environmentally relevant behaviors was examined. A positive relationship was predicted between environmental concern and reported behaviors. it was also predicted that concern scores and reported frequency of behaviors would be negatively related to age assuming youngesters are more informed about environmental issues and environmental well-being than adults. Furthermore, the significancy of gender in terms of environmental attitudes and behaviors was aimed to fınd out. Data vvere gathered from 682 subjects who ranged betvveen the ages 14 and 60. Data were collected by a revised version of VVeigel and VVeigel's (1978) Environmental Concern Scale and a list of behavioral items which were categorised into three majör groups; (a) consumptive behaviors, (b) socially responsible behaviors, and (c) littering/polluting behaviors. Results indicated positive relationships between concern scores and the three behavioral categories. Age related predictions vvere not supported; both the concern scores and the reported freguences for the behavioral categories resulted in positive correlations with this variable. Gender differences were also obtained which indicated significantly higher concem ivscores and higher frequencies for environmentally relevant behaviors for females than males. These and other results obtained in the study are discussed with respect to attitude - behavior consistency and their practical implications.