The Effects of information technology on organizations
Bilgi teknolojilerinin organizasyonlar üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 37254
  2. Yazar: ZEYNEP ECE ARABUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ONAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojisi, Belirleyici Teknoloji, Teknoloji Değişkenleri, STS, Keskin/Esnek Yaklaşım, Katılımcılık, Organizasyon Sistemleri, Değişim Yöneticiliği, Information Technology, Technological Determinism, Information Technology Variables, STS, Hard/Soft Approach, Participation, Organisation Systems, Change Management
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
oz BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN ORGANİZASYONLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ARABUL, Zeynep Ece Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilin Dalı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Zeynep Onay Haziran, 1994, 181 sayfa. Bu tezde, organizasyon ve bilgi sistemlerine, yaklaşıma bağlı olarak bilgi teknolojilerinin ne ölçüde ve nasıl etkin olduğu incelenmiştir. Farklı metodların ve etkileşim içindeki değişkenlerin ayrıştırılarak tanımlandığı çalışmada, katılımcı ve esnek sistemleri savunan sosyo-teknik sistem (STS) üzerinde özellikle durulmuştur. Ayrıca, değişim yöneticiliği tanımlanarak, yalnızca teknik yönden değil, sosyal açıdan da bilgi teknolojilerindeki değişimin etkileri araştırılmıştır. Teorik çalışmaya örnek olması düşünülerek seçilen bir firma, STS anlayışıyla analiz edilerek, bu firma nın yeni bilgi teknolijisine geçiş aşamasında, kendi yapısına ve kültürüne uygun olarak nasıl yönlenmesi gerektiği tartışılmıştır. Çalışmanın hergün daha yeni bilgi teknolojileriyle karşı karşıya kalan firmalara yardımcı olacağı öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF INFORMATION TECHNOLOGY ON ORGANISATIONS ARABUL, Zeynep Ece Master of Business Administration Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Zeynep Onay June, 1994, 181 pages. In this thesis, depending on information systems and organisational approaches, information technologies are studied to see to what extent and how they are effective. Different methods and interrelated variables are defined where the Socio-technical system (STS) which defends partici pation and flexibility is emphasised. Moreover, change mana gement is considered, to find out the effects of new informa tion technologies, not only from the technical point of view but also socially. A company is chosen as an example for theoretical study and analysed with the STS understanding, and a discussion on how it should be directed in conformity with its structure and culture during the transition phase,to new information technology is presented. It is thought that the study will help companies which are faced with newer information technologies everyday.