Pilotların zihinsel işyüklerinin NASA-TLX yöntemiyle ölçülmesi
Assessing pilot's mental workloads with NASA-TLX
  1. Tez No: 372683
  2. Yazar: HANDE GÜLKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN FIĞLALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: NASA-TLX, Pilot İşyükü, Zihinsel Çalışma, Zihinsel İşyükü, Zihinsel İşyükü Ölçüm Yöntemleri, NASA-TLX, Pilot Workload, Mental Work, Mental Workload, Mental Workload Assessment Techniques
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Zihinsel işyükünün ölçümlenmesi, belirlenmesi ve optimum düzeyde tutulması uzun yıllardan beri araştırılan bir konudur. Sivil havacılık sektörünün hızla büyümesi ile özel hava yollarında görev alan kokpit personelinin iş yüklerinin ölçümlenmesi gerekli bir konu haline gelmiştir. Bu tez çalışmasında özel bir havayolu şirketinde deneyimlerine göre gruplanmış üç ayrı pilot grubunun eğitim simülatörlerinde hissetikleri zihinsel işyükü ölçümlenmiş ve karşılaştırılmıştır. İkinci bir karşılaştırma araştırmaya katılan pilotlar arasında yaş grupları oluşturularak yapılmıştır. Karşılaştırma sonuçlarına göre pilotların hissetikleri zihinsel işyükü deneyim grupları açısından pek fark göstermese de, genç pilotlar ve yaşlı pilotlar arasında anlamlı işyükü farklarına rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mental workload measurement, workload assessment, and keeping the workload at the optimum level are subjects studied for many years. With the rapid growth of the civil aviation sector, the workload assessment of cockpit crew have become an essential issue. In this study, in a private airline company, pilots are arranged into 3 different groups according to their experiences and NASA-TLX was applied to measure the workload they feel in test simulators. Later the results for each group compared to find out group differences. A second comparison is made according to pilots' ages. The results obtained shows that mental workload does not differentiate depending on the experience of pilots but, different mental workload levels are obtained between younger and older pilots.