Mutluluğun bilişsel kayıp üzerindeki etkisinde bilinçli farkındalığın aracılık rolü
The Mediating role of mindfulness on the relationship between happiness and cognitive failures
  1. Tez No: 913004
  2. Yazar: GÜL POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA POLATCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Bilinçli Farkındalık, Bilişsel Kayıp, Aracılık Rol, Pilotlar, Happiness, Mindfulness, Cognitive Failures, Mediation Role, Pilots
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı; pilotların bilişsel kayıp seviyelerinde mutluluğun etkisini tespit etmek ve bu etkileşimde bilinçli farkındalığın aracılık rolü oynayıp oynamadığını belirlemektir. Bu amaca ulaşmak için, zihinsel iş yükü yüksek olan pilotların görevlerini yerine getirirken yapabilecekleri hataların potansiyel olarak daha büyük sorunlara yol açabileceği göz önünde bulundurularak pilotlar çalışma örneklemi olarak seçilmiştir. Araştırmada veriler bir hava yolu şirketinde görev yapmakta olan 335 pilottan anket yöntemi ile elde edilmiştir. Katılımcılara uygulanan anket formunun ilk bölümü mutluluk, bilinçli farkındalık ve bilişsel kayıp ölçeklerinden, ikinci bölümü ise demografik özelliklerden oluşmaktadır. Araştırmanın amacına uygun olarak elde edilen veriler faktör analizi, korelasyon, regresyon ve aracılık analizlerine tabi tutulmuşlardır. Araştırma sonucunda, çalışanların mutluluk düzeyleri bilişsel kayıp düzeylerini negatif yönde etkilerken, bilinçli farkındalıklarını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca çalışanların bilinçli farkındalık düzeyleri bilişsel kayıplara negatif yönde etki ederken, aracılık analizinin sonucuna göre çalışanların mutluluk düzeylerinin bilişsel kayıplar üzerindeki etkisinde bilinçli farkındalığın aracı rol üstlendiği belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar çerçevesinde araştırmacı ve uygulayıcılara öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effect of happiness on pilots' cognitive failure levels and to assess whether mindfulness plays a mediating role in this relationship. To achieve this objective, pilots were chosen as the study sample, considering that errors they may make during high mental workload tasks could potentially lead to more significant problems. The data was collected through a survey of 335 pilots working in an airline company. The survey form applied to participants consisted of two sections: the first section included scales measuring happiness, mindfulness, and cognitive failures, while the second section comprised demographic characteristics. The data obtained for the research were analyzed using factor analysis, correlation analysis, regression analysis, and mediation analysis. The findings of the study revealed that employees' happiness levels had a negative impact on cognitive failures, while simultaneously exerting a positive influence on their mindfulness levels. Furthermore, employees' mindfulness levels were found to negatively affect cognitive failures. The results of the mediation analysis indicated that mindfulness served as a mediator in the relationship between happiness and cognitive failures. Based on the findings, recommendations have been developed for researchers and practitioners.