Borsa İstanbul şirketlerinin hisse senedi getirilerinin yapay sinir ağları ve çoklu regresyon yöntemleri kullanarak analizi
An analysis of Istanbul Stock Exchange companies' stock yields using artificial neural networks and the multiple regression method
  1. Tez No: 372688
  2. Yazar: CANER OKUTKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞEN AYDIN KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BİST, Çoklu Regresyon Analizi, Hisse senedi, Yapay Sinir Ağları, ISE, Multiple Regression Analysis, Stock, Artificial Neural Networks
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, BİST'de işlem gören hisse senetlerinin getirilerinin tahmin edilmesinde etkili olan çeşitli finansal oranlar, mikro ve makro bazı ekonomik göstergeler incelenecek ve çoklu regresyon yöntemi ve yapay sinir ağları kullanılarak bu değişkenlerden bir formül elde edilmeye çalışılacaktır. Araştırmada kullanılacak değişkenler; piyasa değeri/defter değeri, hisse başına kar, öz sermaye karlılığı, kaldıraç oranı, euro fiyatı, dolar fiyatı, altın fiyatı ve BİST endeks değerleridir.
Özet (Çeviri)
In this study, different financial rates and some micro and macro economical indicators which are effective for predicting the yields of the stock certificates in ISE will be analyzed and a formula will be tried to be acquired from these variables using multiple regression method and artificial neural networks . The variables of the study are; market value/book value, earnings per share, stockholder's equity profitability, financial leverage ratio, euro price, dollar price, gold price, and ISE index values.