Ticari kuru mayaların etanol üretimi üzerinde bazı besinlerin etkileri
The effect of some nutrients on ethanol production of commercial dry yeast
  1. Tez No: 372709
  2. Yazar: FERDA ÇETİNTAŞ ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REZAN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Etanol Fermentasyonu, Kuru Maya, Saccharomyces cerevisiae, Yeast Ekstrakt, Nutrition, Ethanol Fermentation, Commercial Dry Yeast, Saccharomyces cerevisiae, Yeast Extract
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, ticari kuru maya Saccharomyces cerevisiae ile etanol fermentasyonunda bazı besinlerin şeker kullanımı ve etanol üretimine etkisi araştırılmıştır. İlk olarak 0,1 g/l maya, 200 g/l sakkaroz ve yeast ekstrakt, MgSO4, KH2PO4 ve biotinin değişik konsantrasyonları ile ayrı ayrı fermentasyon ortamı hazırlanmıştır. 6, 24, ve 48. saatlerde pH ve kalan invert şeker miktarları ölçülmüştür. Uygun pH değişimi ve en fazla şeker kullanımını sağlayan besin konsantrasyonları belirlenmiştir. Sonraki aşamada maya miktarının etkisini araştırmak için, 200 g/l sakkaroz ve farklı maya konsantrasyonları ile çalışılmıştır. Böylece, son aşamada kullanılacak maya miktarı belirlenmiştir. En sonunda, seçilen besin konsantrasyonları ve tüketilen 1 g sakkaroz için 5 mg (NH4)2SO4 ile, farklı sakkaroz konsantrasyonlarında fermentasyon ortamları hazırlanmıştır. Fermentasyon ortamlarında; pH, kalan invert şeker ve etanol konsantrasyonu ölçülmüştür. Çalışma sonuçları Tukey metodu ve Regresyon analizi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Besin karışımı ve kontrol grupları arasında farkın p < 0,05 için anlamlı olduğu görülmüştür. Regresyon analiziyle etil alkol miktarını etkileyen parametreler karşılaştırılmış ve denklemler elde edilmiştir. Sonuçlara göre, en yüksek (%6,38) etanol seviyesine %15 sakkaroz konsantrasyonunda ulaşılmıştır. Sakkaroz kullanımı kontrol grupta %90,4 iken karışım grubunda %96,08 seviyesine ulaşmıştır. Fermentasyon performansı ve etanol verimini geliştirmede en iyi bileşenin yeast ekstrakt olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, influence of some nutrients to sugar utilization and ethanol production was investigated on ethanol fermentation with commercial dry yeast Saccharomyces cerevisiae. Firstly, fermentation medium was separately prepared with 0.1 g/l yeast, 200 g/l saccharose and the different concentrations of yeast extract, MgSO4, KH2PO4 and biotin. After 6, 24, and 48 hours; pH and residual invert sugar were measured. Concentrations of nutrients that are providing appropriate pH change and maximum utilization of saccharose were determined. Next stage, 200 g/l saccharose and different concentrations of yeast was studied to investigate the effect of yeast amount. Thus, the amount of yeast to be used in final stage of study was determined. At last, fermentation media were prepared at different concentrations of saccharose with the selected nutrient concentrations and 5 mg (NH4)2SO4 for 1 g consumed saccharose. pH, residual invert sugar, ethanol concentration were measured in the fermentation media. Results of the study were analyzed statistically with Tukey method and regression analysis. The difference between nutrient mixture and control groups was found to be significant for p < 0.05. The parameters affecting the amount of ethanol were compared and equations were obtained by regression analysis. According to results, the highest ethanol level (6,38%) was achieved at 15% saccharose concentration. In nutrient mixture group reached to level 96,08% while utilization of saccharose was 90,4 % in control group. Yeast extract was determined as the best component in improving fermentation performance and ethanol yield.