Atkılı örme kumaşlarda elektromanyetik koruma etkinliğine metal ipliklerin etkisi
Electromagnetic shielding effectiveness in weft knitted fabrics effect of metal thread
  1. Tez No: 373039
  2. Yazar: ZEYNEP BİLGİÇ ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DAYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: elektromanyetik koruma etkinliği, elektromanyetik koruyucu kumaşlar, iletken iplik, electromagnetic shielding effectiveness, electromagnetic shielding fabrics, conductive yarns
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, atkılı örme tekniği kullanılarak en etkin elektromanyetik korumayı sağlayacak kumaş yapılarının geliştirilmesi hedeflenmiştir. Çalışmada, elektromanyetik koruma sağlayacak kumaşlar, elektromanyetik alana maruz kalan kişiyi koruyacak giysilik kumaşlar oluşturmaya yönelik üretilmiştir. Giysilik kumaşların oluşumunda pamuk ipliği ve çelik tel, pamuk ipliği ve bakır tel kullanılmıştır. İletken iplikler, iplik katlama makinesinde elde edilmişlerdir. Sonra iletken iplikler düz örme makinesinde örülerek örme kumaşlar elde edilmişlerdir. Bakır tel- pamuk ipliği karışımı iletken iplik ile düz örgü yapılmış, çelik tel- pamuk ipliği karışımı iletken iplik ile de ribana örgü yapılmıştır. Tüm numunelerin elektromanyetik koruma etkinliklerinin ölçülmesi için birbirinin aynı iki hücre imal edilmiştir. Bu hücrelerin dış boyutları 75cm*40cm*40cm, iç boyutları ise 71cm*36cm*36cm olarak tasalanmıştır. Tasarım için; MIL-STD-285, MIL-G-83528 ve ASTM ES7-83 standartlarından, çift TEM metodundan ve Ra Mayes Corp.'nın ölçüm ürünlerinden yararlanılmıştır. Ölçümler 50-5000 MHz frekans aralığında yapılmıştır. Numunelerin elektromanyetik koruma performanslarının belirlenmesi için, giysilik kumaşlarda; çelik tel-pamuk ipliği karışımı numuneler kendi arasında ve bakır tel- pamuk ipliği numuneler kendi arasında karşılaştırılırken, örgü yapıları, ilmek sıklıkları ve kullanılan iletken miktarları sabit tutulup numune kumaş kalınlıkları ve iplik incelikleri değiştirilmiştir. Bu parametrelerin belirlenmesinde kaynak araştırmasından yararlanılmıştır. İletken örme kumaşlarda, maksimum 6 db ile 30 db arasında elektromanyetik koruma etkinliği değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study's target is improvement of fabric which are provide the most effective electromagmetic protection with using weft knitting technique. Fabrics which are provide electromagnetic protection produced for people who are exposed to electromagnetic field. Cotton and steel wire, cotton and copper wire was used in garment fabrics. Conductive yarns were optained from yarn doubling machines. After that conductive yarns were knitted in flat knitting machine and than knitted fabrics were optained. Plain knitting made by copper wire and cotton mixture conductive yarns and rib made by steel wire and cotton. Same two cells were produced for measure of all samples of the electromagnetic shielding effectiveness. This cells's outer dimensions are 75cm*40cm*40cm and internal dimensions are 71cm*36cm*36cm. Standart of MIL-STD-285, MIL-G-83528 ve ASTM ES7-83, double TEM method and Ra Mayes Corp's measurement of product was used for design. Measurements were made in the frequency range of 50-5000 MHz. For determine of samples electromagnetic protection performance, steel wire and cotton yarn mixture samples used together and copper wire and cotton yarn mixture samples used together. Formal structures, loop frequency, used amount of conductive were kept constant. Sample fabrics thickness and yarn fineness were changed. Determining of this parameter, research resource has been exploited. In conductive knitting fabrics maximum 6 db – 30 db electromagnetic shielding values were obtained.