Ektoparazitoit bracon hebetor (Hym.: Braconıdae)' un konak gallerıa mellonella (Lep.: Pyralıdae) üzerindeki biyolojik ilişkileri
Biological relations of ectoparasitoid bracon herbor say. (Hym.: Braconiade) on host galleria mellonella l. (Lep.: Pyralidae)
- Tez No: 373120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FARUK GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Braconidae (Hym.), Bracon hebetor, Galleria mellonella Isparta, Türkiye. 2014, 53 sayfa, Braconidae (Hym.), Bracon hebetor, Galleria mellonella, Isparta, Turkey. 2014, 53 pages
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
u çalışmada, laboratuvar şartlarında Galleria mellonela L. (Lepidoptera: Pyralidae) larvalarında yetiştirilen ekzoparazitoit Bracon hebetor Say (Hymenoptera: Braconidae)' nın 18, 26 ve 30 °C sıcaklıklardaki, dişi ömür uzunluğuna ve yumurta verimine etkileri , %60±10 orantılı nem ve 12:12 fotoperiyotlu iklim odasında araştırılmıştır. Konağın yumurtadan ergine gelişme süresi sıcaklığın artmasıyla beraber kısalmıştır. Gelişim süresi en uzun 32.60 günle 18 °C de, en kısa 10.80 günle 30 °C de tamamlanmıştır. Toplam bırakılan yumurta sayısı virgin dişilerde 18, 26, 30 °C sıcaklıklarda sırasıyla 46.80, 422.20, 146.60 çiftleşmiş dişilerde ise 48.40, 422.80, 147.80 olarak bulunmuştur. Dişilerde en uzun ömür 65.40 gün ile 18 °C de en kısa ise 19.20 gün ile 30 °C de olduğu görülmüştür. Gelişme eşiği (C) 12.77 °C olarak belirlenmiş Termal konstantı ise (Th.C.) 178,58 gün-derece olarak ve teorik döl sayısı 5.72 olarak hesaplanmıştır. Bracon hebetor ile konağı Galleria mellonella arasındaki biyolojik ilişkilerin üç ayrı sıcaklık ortamında gelişim hızı, gelişim eşiği ve termal konstrat değerleri ile çıkış zamanının araştırılması yapılarak Bracon hebetor Say.'un biyolojik mücadele ajanı olarak önemi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, ectoparasitoid Bracon hebetor Say (Hymenoptera: Braconidae) is produced on Galleria mellonela L. (Lepidoptera: Pyralidae) larvas in labratory conditions which has moisture rate 60%±10 and 12:12 photoperiod. The effects of different temperaturers as 18, 26 and 30 °C on development, female longevity and egg production of ectoparasitoid (Bracon hebetor) is studied. Developement time of host from egg to adult is decreased by increasede temperature. Development time is completed in 32,60 days longest at 18 °C and 10.80 days shortest at 30 °C. Total number of eggs left by virgin females are 46.80, 422.20, 146.60 at temperatures 18, 26, 30 °C respectively and 48.40, 422.80, 147.80 at the same temperatures respectively on mated females. Longest life time of females is observed as 65.40 days at 18 °C and the shortest life time of females is observed as 10.20 days at 30 °C. Development threshold (C), thermal constant (Th.C) and theoretical offspring is determined as 12.77 °C, 178.58 days-degree and 5.77 respectively. The biological relations between Bracon hebetor and its host Galleria mellonella is studied at three different temperature values and development time, development thresold, thermal constant and leaving time is determined at different temperatures. The importance of Bracon hebetor Say. as biological agent is presented in this study.