Siyah alaca ineklerde bulanık mantık ile kontrol günü süt verimlerinin modellenmesi
Modeling of daily milk yields of holstein friesian cows via fuzzy logic
- Tez No: 373161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, İstatistik, Agriculture, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Regresyon Analizi, bulanık mantık, bulanık regresyon. 2014, 74sayfa, Regression Analyse, fuzzy logic, fuzzy regression. 2014, 74pages
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalışmasında son yıllarda bilgisayar teknolojilerinin gelişmesiyle mühendislik, biyoloji, hayvancılık ve tarımsal araştırmalar gibi farklı bilim dallarında yaygın kullanım alanı bulan bulanık regresyon ile laktasyon günlük süt verimlerinin modellenmesi ve tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Laktasyonda gerek günlük ve gerekde toplam süt verimlerimlerinin tahmin edilmesi süt hayvancılığında önemli yere sahiptir. Bu sebeble bu alanda çok sayıda farklı yöntem ve modeller kullanılarak süt verimlerinin tahmininde bulunulmuştur. Bu tez çalışmasında şimdiye kadar pek kullanılmamış bir yöntem olan bulanık regresyon teorik altyapısı verilerek Matlabpaket programı ile yöntemin gerçek verilerle uygulaması yapılmış ve modelin tahmin gücünün ilk üç laktasyonda yüksek güvenilirliği olan tahminler verdiği fakat son üç laktasyonda ise aynı güvenilirliğin sağlanmadığı gözlenmiştir. Sonuç olarak bulanık regresyonun non-linear bir eğri olan laktasyon eğrilerinin modellenmesinde kullanılabileceği ve yeterli veri olması halinde araştırmalarda yüksek güvenirliğe sahip tahminler elde edilebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, in recent years with the development of computer technology, engineering, biology, such as livestock and agricultural research which finds widespread use in various branches of science with fuzzy regression modeling and estimation of lactation milk yield was intended to be. Both daily and total lactation milk gerekd estimating verimlerim has an important place in dairy farming. For this reason, in this area, using many different methods and models has been made in the estimation of milk yield. In this thesis, until now hardly used method, the fuzzy regression theoretical foundation giving MATLAB package program of the method with real data application was made and the model's predictive power in the first three lactation high reliability predictions being given, but the last three lactation the same reliability is provided has been observed. As a result of the non-linear fuzzy regression curve, which can be used in the modeling of lactation curves and research estimates can be obtained with high reliability has been concluded.