Tuta absoluta (Meyrıck) (Lepıdoptera: Gelechııdae)'nın farklı çiftleşme sürelerinin yaşam çizelgesi parametreleri üzerine etkileri
The effects on life table parameters of the different mating times of tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)
  1. Tez No: 373178
  2. Yazar: HİLAL ŞULE TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tuta absoluta, domates, yaşam çizelgesi, net üreme gücü, çiftleşme, Tuta absoluta, tomato, life table, net reproductive rate, mating
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Çalışma 25±1 °C sıcaklık, % 65±5 orantılı nem ve 16 saat aydınlık 8 saat karanlık koşullara sahip iklim odasında yürütülmüştür. Çalışmada Tuta absoluta'nın Savarona domates çeşidinin yaprakları üzerindeki gelişme süreleri, ölüm oranları ve farklı çiftleşme sürelerine bağlı olarak yaşam çizelgeleri elde edilmiştir. Tuta absoluta'nın toplam larva dönemi 12.3 ve pupa dönemi 5.38 gün olarak saptanmıştır. Tuta absoluta'nın üç farklı sürede çiftleştirilmesinin kalıtsal üreme yeteneğine (rm), ortalama döl süresine (T0) ve net üreme gücüne (R0) etkisi olduğu belirlenmiştir Bu değerler sırasıyla birinci gruptakiler için (rm) 0.23 dişi/dişi/gün, (T0) 30.09 gün, (R0) 8.84 dişi/dişi/döl, ikinci gruptakiler için (rm) 0.24 dişi/dişi/gün, (T0) 28.99 gün, (R0) 10.69 dişi/dişi/döl ve üçüncü gruptakiler için (rm) 0.24 dişi/dişi/gün, (T0) 29.04 gün, (R0) 10.24 dişi/dişi/döl olarak bulunmuştur. Birinci gruptaki T. absoluta'nın net üreme gücü (R0) ve kalıtsal üreme yeteneği (rm) değerleri iki ve üçüncü gruptakilere göre daha düşük, ortalama döl süresi ise daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study was conducted under laboratory conditions at a 25±1 °C, % 65±5 relative humidity and 16:8 LD photoperiod. It was studied on the life table parameters of the different mating times of T. absoluta feeding on the leaves of Savarona tomato variety. While the total duration of larval development was found 12.3 days, the pupal duration was 5,38 days. Three different mating times of T. absoluta were determined some effects on the instristic rate of increase (rm), the mean generation time (T0) and the net production rate (R0). Intrinsic rate of increase (rm), mean generation time (To) and the net production rate (Ro) were found to be 0.23 females/females/day, 30.09 days and 8.84 females/females/generation for first groups; 0.24 females/females/day, 28.99 days and 10.69 females/females/generation for second groups and 0.24 females/females/day, 29.04 days and 10.24 females/females/generation for third groups, respectively. Consequently, While the net reproductive rate and intrinsic rate of increase with first groups of T. absoluta were found lower than the others, the mean generation time was higher than the others.