Balb/C farelerde D-galaktozamin/tümör nekroz faktör alfa ile oluşturulan karaciğer hasarında silmarin ve nanoformlarının, DNA, apoptosis, nekrosis ve ince yapı üzerindeki etkileri
The effects of silmarin and its nano formulation on dna, apoptosis, necrosis and fine structure on experimentally caused D-galactosamine/tumor necrosis factor alpha-induced liver injury in balb/C mice
- Tez No: 373601
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE MEHTAP KUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Silmarin, katı lipit nanopartikül, karaciğer hasarı, hepatoprotektif etki
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Silmarin karaciğer koruyucu ve antioksidan özelliğinden dolayı çeşitli nedenlerle oluşan karaciğer hasarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak farmakokinetik çalışmalarda silmarinin dokuda uygunsuz dağılma, düşük çözünürlük ve barsakta çabuk bozulma gibi biyofarmasötik sınırlılıklarının olduğu rapor edilmiştir. Bu çalışmada, biyofarmasötik sınırlılıklarını azaltmak için D-galaktozamin/tümör nekroz faktör alfa ile oluşturduğumuz deneysel karaciğer hasarı üzerine, sentezlediğimiz silmarin katı lipit nanoformulasyonunun karaciğer koruyucu etkisi araştırılmıştır. Biyokimyasal ve histopatolojik bulgular değerlendirildiğinde silmarin yüklü katı lipit nanopartikülün deneysel olarak oluşturulan karaciğer hasarında silmarinden daha etkili bir iyileştirici olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, silmarin yüklü katı lipit nanopartikülün, silmarinin farmasötik sınırlılıklarını azaltmak için yararlı bir sistem olabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Silymarin is widely used in treatment of liver diseases of varying origins due to its proven hepatoprotective and antioxidant properties. But, pharmacokinetic studies have shown the biopharmaceutical limitations of this agent as improper diffusion in the tissue, poor solubility in water, and decomposition in the intestine. In this study we aimed to formulate silymarin solid lipid nanoparticles and to investigate the hepatoprotective effects on experimentally damaged liver tissue by D-galactosamine/tumour necrosis factor alpha application. Based upon our investigation results histologic and biochemical findings, it can be concluded that Silymarin solid lipid nanoparticles significantly reduced D-galactosamine/tumour necrosis factor alpha-induced hepatotoxicity, which suggested improved bioactivity compared to silymarin. In conclusion, Silymarin solid lipid nanoparticles could be a useful system for the delivery of poorly water-soluble Sm, apart from providing favourable hepatic protection.