İç mekanın iç mekan değişkenleri bağlamında tinsel irdelenmesi
The spiritual examining of the interior according to the interior variables
- Tez No: 373609
- Danışmanlar: DOÇ. BUĞRU HAN BURAK KAPTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Interior, Space, Interior design, Interior variables, Spirituality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
İnsan, tanık olduğu tüm tarihi süreçler boyunca 'barınma' gereksinimiyle yüzleşerek kendi yaşam alanını yaratma kaygısını duymuştur. İlk dönemlerde temel haliyle doğayı bir yaşam alanı olarak benimserken, iç dünyası ve kültüründe gelişme kaydettikçe kendine ait olanı oluşturma çabası içine girmiştir. Özellikle Neolitik Çağ'da tarımın gelişmesiyle birlikte göçebe yaşamı bırakarak, köyler kurup yerleşik bir düzene geçmiştir. Böylece, bir yapılanma süreci başlamış, mekan kavramı; 'barınma' ve 'korunma' gereksinimini karşılamaktan çok öte hem özdeksel hem de tinsel anlamlar kazanmıştır. Bu çalışma en genel anlamıyla, bu tarihi süreçte mekana kazandırılan anlamların, kavramların, olguların tinsel bağlamda irdelenmesi amacıyla yazılmıştır. Bu amaç mekana dair olan 'insan' ı tanımaya, tanımlamaya yönelik önemli bir adım sayılırken, tasarım sürecini aydınlatacak kavramsal alt yapının da anahtarı olarak görülebilir. Tasarımın her disiplininde temel olan 'insan'dır. Bu nedenle tasarım sürecinin en başından itibaren gelişen düzen ve biçim, beraberinde kullanıcının kültürü, psikolojisi ve ergonomisi gibi standartların bilgisini gerektirir. Bu bilgi tasarım disiplinlerinin yanı sıra, felsefe, psikoloji gibi tinsel bilimlerin de ağırlıklı çalışma alanını oluşturmaktadır. Bu bağlamda, yapılan bu çalışma, iç mekan değişkenlerine bağlı olarak mekan verilerini 'tinsellik' başlığı altında inceleyerek, mekan kavramı üzerine yoğunlaşmaktadır. Tasarlanan amaç, tasarım disiplinlerinden biri olan içmimarlık için farklı bir bakış açısı sunmak, tüm tasarımcılar için farkındalık yaratmaktır. Anahtar Kavramlar: İç Mekan, Mekan, İçmimarlık, İç Mekan Değişkenleri, Tinsellik.
Özet (Çeviri)
Human has concerned to create its own environment while facing his housing needs throughout all the historical process. In the first periods, while he had being adopted the nature as its natural way, then, went into the effort to create his own, by the time he his inner world and his culture has been progressed. Especially in Neolithic Age, with the progress of agriculture, he gave up immigrant life, established villages and passed through settled life. By this, a process of restructuring has begun, the concept of space got both materially and spiritual meaning other than housing and protection. In its most general way, it can be accepted that this study was written in the aim of examining the meanings, concepts and cases which were imparted to space in this process. This aim which can be accepted as an important step about recognising the human, can also be seen as a key of conceptual framework enlightened design process. In the all disciplines of design, the basis is human. For this reason, the order and the form which have been progressed from the beginning of design, need the knowledge of user's culture, psychology and ergonomics. This knowledge includes spiritual sciences like, philosophy, psychology near the disciplines of design. In this connection, this study zooms in the concept of space while examining the datas in the title of spirituality. The aim which was designed for this study is to provide a different point of view for interior design which is a design discipline and to create awareness for all designers.