Hemşirelerin iş doyumu, Bursa Devlet Hastanesi örneği
Sample of job satisfaction of nurses at Bursa State Hospital
  1. Tez No: 373612
  2. Yazar: DÜRDANE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜÇHAN GÖKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, iş memnuniyeti, hemşire, Job satisfaction, job pleasure, nurse
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma; Bursa Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin iş doyum düzeylerini belirlemek ve iş doyum düzeylerinin tanımlayıcı özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2012 yılı Aralık ayında Bursa Devlet Hastanesi'nde çalışan ve araştırmaya katılmayı gönüllü kabul eden 138 hemşireye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 21.0 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde yüzde ve frekans analizlerinden, iş doyum düzeylerinin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerine göre iş doyum düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde t testi, tek yönlü anova ve tukey testlerinden, iş doyum düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkilerin incelenmesinde korelasyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılan hemşirelerin, işin kendisi, güvenilirlik, çalışma arkadaşlarıyla ilişkiler boyutuna ilişkin iş doyum düzeylerinin orta düzeyin üzerinde olduğu, ücret, yükselme, çalışma ortamı ve koşullarına ilişkin iş doyum düzeylerinin düşük olduğu ve gelişme olanakları, yönetim biçimi, yöneticilerle ilişkiler ve genel iş doyum düzeylerinin orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada hemşirelerin cinsiyetlerine, medeni durumlarına, görev yaptıkları birimlere, çalışma sürelerine, görev yaptıkları birimdeki çalışma sürelerine ve çocuk sahibi olma durumlarına göre iş doyumlarında istatistiksel açıdan farklılaşmaların olmadığı, yaşlarına, eğitim düzeylerine, mesleğini severek seçme ve severek yapma durumlarına göre ise iş doyum düzeylerinde farklılaşmaların olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hemşirelerin iş doyum düzeylerini belirleyen tüm boyutlar arasında istatistiksel açıdan pozitif yönlü anlamlı ilişkilerin olduğu belirlenmiştir. Görev yeri değişkenine göre hemşirelerin beklenti düzeyleri ücret, çalışma ortamı ve koşulları boyutlarında farklılaşmaktadır. Ayrıca görev yeri değişkenine göre, hemşirelerin beklentilerinin karşılanması gelişme olanakları boyutunda farklılaşma olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was performed for the purpose of determining job satisfaction levels of the nurses employed in Bursa State Hospital and examining whether job satisfaction levels differ according to their definitive characteristics or not. The survey form prepared for this purpose was applied to 138 nurses who were employed in Bursa State Hospital in December 2012 and who accepted to participate in the research voluntarily. The data obtained from were analyzed in computer by means of SPSS 21.0 statistic package program. Percentage and frequency analyses were utilized for determining definitive characteristics of the nurses who participated in the research and mean and standard deviation statistics were utilized for determining job satisfaction levels. T-test, unidirectional anova and tukey tests were utilized for examining job satisfaction levels of the nurses who participated in the research depending on their definitive characteristics, correlation analysis was utilized for examining the relations between aspects determining job satisfaction levels. It was concluded as a consequence of the research that job satisfaction levels the nurses who participated in the research with regard to the job itself, reliability and the aspect of relations with colleagues were higher than the medium level, their job satisfaction levels with regard to wage, advancement, working environment and conditions were low and their development means, management form, relations with the directors and general job satisfaction levels were at medium level. It was concluded in the research that there were not differences in job satisfactions of nurses according to their gender, marital status, units they are commissioned in, working periods, working periods in the units they are commissioned in and their status of having children, and there were differences in their job satisfactions according to their ages, education levels, statuses of selecting and performing their job lovingly. It was determined that there were positively meaningful relations among all aspects determining job satisfaction levels of the nurses in statistical terms. Expectation levels of nurses according to place of duty variable differ in the aspects of wage, working environment and conditions. Furthermore, it was concluded that there was difference in the aspect of development means of responding expectations of nurses according to place of duty variable.