Ankara Milli Kütüphanesinde bulunan XIX. yüzyıla ait bir grup Kur'an-ı Kerim'in tezyinat bakımından incelenmesi
19th century in Turkish ornamentation art and the analysis of grup handwriting manuscript found in Ankara National Libreary in terms of Turkish ornamentation art
- Tez No: 481257
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Milli Kütüphane, El Yazması, Hat, Tezhip, Cilt, National Library, Manuscript, Calligraphy, Illumination, Binding
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu çalışmada, Ankara Milli Kütüphanesinde bulunan 06. MK. Yz. B. 535, 06. Mil. Yz. A. 5146, 06. Mil. Yz. A. 1486, 06. Mil. Yz. A. 6572, 06. Hk. 4315, 06. Hk. 4793, 06. Hk. 4896, 06. Mil. Yz. A. 6573, 06. Mil. Yz. A. 7231, 06. Mil. Yz. A. 6876, envanter numaralı Kur'ân-ı Kerimler, kitap sanatları içerisinde tezhip sanatı yönünden incelenmiştir. Seçilen Kur'ân-ı Kerimler, bulundukları dönemlerine göre önem arz etmektedir. Dört bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, kültür tarihimizin önemli kaynaklarından olan el yazmaları ve Kur'ân-ı Kerim bezemeciliği hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, Türk tezhip sanatının tanımı, tarihi gelişimi ve tezhip sanatının kullanım alanları hakkında bilgi yer almaktadır. Üçüncü bölümde Batılılaşma döneminde tezhip sanatını hazırlayan etmenler ve XIX. yüzyıl Türk tezhip sanatı dönem özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise Ankara Milli Kütüphanesi'nin tanımı, tarihçesi ve Kütüphanede bulunan birkaç Kur'ân-ı Kerim'in tahlili yer almaktadır. İncelenen Kur'ânlar desen, renk, motif ve cilt özellikleri bakımından ele alınarak kendi dönemleri içerisinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 06. MK. Yz. B. 535, 06. Mil. Yz. A. 5146, 06. Mil. Yz. A. 1486, 06. Mil. Yz. A. 6572, 06. Hk. 4315, 06. Hk. 4793, 06. Hk. 4896, 06. Mil. Yz. A. 6573, 06. Mil. Yz. A. 7231, 06. Mil. Yz. A. 6876, invantory numbered Qurans found in the Ankara National Libreary were examined in terms of ormentation. Choosen Qurans have importance acoording to their era. The thesis includes four chapters: The first chapter consists of that are the important sources of our cultural history and the information about Quran glamorisation İn the second chapter, the definition and historical development of Turkish ornamentation art and its usage areas are included. The third chapter focuses on the factors that are influential on the emergence of Turkish ornamentation art in Westernization period and also the features of 19th century Turkish ornamentation art. The fourth chapter includes the definition and the brief history of Ankara National Libreary and analysis of several Qurans found in the library. Quran in the study, was analysed according to pattern color, motive and binder properties within their own periods.