Farklı mineralojik yapıdaki kumların Kaliforniya taşıma oranı (CBR)değerlerinin irdelenmesi
Different sand in the mineralogical composition of the California bearing ratio (CBR) values of investigation
  1. Tez No: 373796
  2. Yazar: DENİZ TÜRKÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ERZİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Geological Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CBR, granüler zemin, izafi sıkılık, kuru yoğunluk, mineralojik yapı, CBR, granular soils, relative density, dry density, mineralogical structure
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu tez çalışmasında, farklı mineralojik yapılardaki kumların belirli izafi sıkılıklardaki Kaliforniya Taşıma Oranı (CBR) dayanım değerlerinin dane boyu, dane şekli, indeks özellikleri ve mineral yapısına göre değişimi incelenmiştir. Zeminlerin bu özellikleri elek analizi, piknometre deneyleri, minimum kuru yoğunluk deneyleri, sıkıştırma deneyleri, XRD analizi ve görüntü işleme tekniği kullanılarak ortaya konulmuştur. Elde edilen parametreler ile CBR dayanım değerleri parametrik ve istatistiksel yaklaşımlarla değerlendirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümü amaç ve kapsama; ikinci bölümü, zeminlerin indeks özelliklerinin, dane parametrelerinin ve mineralojik yapısının CBR dayanım değerlerine etkisi hakkında literatürdeki çalışmalara; üçüncü bölümü, dokuz farklı kum kullanarak indeks özelliklerinin belirlenmesine yönelik deneylere; dördüncü bölümü, zeminlerin maksimum ve minimum boşluk oranı, özgül ağırlığı, zemin sınıfı parametreleri, dane şekilleri, optimum su muhtevası, kuru yoğunluk değerlerinin dayanıma etkisi belirlenerek, kum örneklerinin mineralojik ve dane şekil analizlerine ayrılmıştır. Beşinci bölüm de, kum örneklerinin değişik izafi sıkılıklardaki CBR dayanım deneyleri ile diğer parametreler arasındaki regresyon ve korelasyon analizleri yapılarak, regresyon denklemlerinde hesaplanan tahmini CBR değerleri ve ölçülen CBR değerleri arasındaki yakınlık tartışılmıştır. Sonuç olarak, kumların indeks özellikleri, dane boyu, dane şekli ve mineral yapıları belirlenerek, CBR değerlerine nasıl bir etkisi olduğu incelendi ve istatiksel çalışmalarla doğrulandı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, different mineralogical composition of the sand on the relative tightness in certain California Bearing Ratio (CBR) strength values of grain size, grain shape, index properties and mineral composition were examined by the exchange. These properties of the ground sieve analysis, pycnometry experiments, the minimum dry density tests, compression tests, using XRD analysis and image processing techniques have been introduced. The abtained parameters and CBR strength values were exaluated with parametric and statistical approaches. The first part of the study objectives and scope; the second part of index properties of soil, grain and mineralogical structure of the parameters of the CBR values based on the studies in the literatüre about the effect; the third part, for the determination of index properties of nine different experiment using sand; the fourth section, soil maximum and minimum void ratio, specific gravity, surface class parameters, grain shapes, the optimum water content, dry density values resistance effect determined sand samples mineralogical and grain shape analysis isomers. The fifth chapter the sand samples of different relative tightness in the CBR strength tests and other parameters between the regression and correlation analyzes were made, the regression equation calculated on the estimated CBR values and the measured CBR values intimacy between are discussed. As a result, index praperties of sand, grain shape and mineral composition are determined, the CBR values were examined what confirmed wiht and statistical studies.