Kimyon (Cuminum cyminum ) ve karabaş kekiği (Thymbra spicata) bitki uçucu yağlarının insan lenfosit hücrelerinde mikronükleus üzerine etkilerinin incelenmesi
Cuminum cyminum and Thymbra spicata of essential oils in human lymphocyte cell micronucleus investigation of the effects
- Tez No: 374081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Thymbra spicata ve Cuminum Cyminum, Mitomisin C(MMC), Lenfosit kültürü, sitokinezi engellenmiş hücrede mikronükleus testi, nekrotik hücre, apoptotik hücre, sitotoksisite, Thymbra spicata and Cuminum Cyminum, Mitomycin C (MMC), Lymphocyte cultures, cytokinesis-block micronucleus assay, necrotic cell, apoptotic cell, cytotoxicity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı Thymbra spicata ve Cuminum Cyminum uçucu yağlarının genotoksik ve sitotoksik etkilerinin insan periferal lenfosit kültüründe in-vitro olarak araştırılmasıdır. İnsan kan lenfosit hücreleri, T.spicata ve C. cyminum uçucu yağlarının 0.05μl/ml, 0.10μl/ml, 0.15μl/ml, 0.20μl/ml 'lik dozları ile 24 saat etkileşime bırakılmıştır. Pozitif kontrol olarak kullanılan mitomisin C(MMC 0,3 μg/ml) ve negatif kontrolle karşılaştırıldığında T.spicata ve C. cyminum uçucu yağlarının dozlarının mikronükleus sıklığını artırdığı gözlenmiştir. Mikronükleus frekansındaki bu artış doza bağımlı idi. T.spicata ve C. cyminum uçucu yağlarının çekirdek bölünme indeksini (NDI) ve çekirdek bölünme sitotoksisite indeksini (NDCI) önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir. Mikronükleus sıklığındaki artış doza bağlıdır. Sonuçlar, T.spicata ve C. cyminum uçucu yağlarının dozları ile MN sıklığı, apoptotik hücre ve nekrotik hücre sayısı arasında önemli bir bağlantının olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the genotoxic and cytotoxic effects to human peripheral blood lymphocytes of essential oils of Thymbra spicata and Cuminum Cyminum Human peripheral blood lymphocyte cells were treated with 0.05μl/ml, 0.10μl/ml, 0.15μl/ml, 0.20μl/ml concentrations of essential oils of T.spicata and C. cyminum for 24 h. A significant increase was observed for induction of micronucleus frequency in treatment of essential oils of T.spicata and C. cyminum concentrations comparing with the negative control and mitomycin C (MMC, 0.3 μg/ml) which was used as positive control. This increase in the frequency of micronuclei has been dose dependent manner. We demonstrated that the nuclear division index (NDI) and nuclear division cytotoxicity index (NDCI) were significantly influenced essential oils of T.spicata and C. cyminum. The increase in the frequency of micronuclei has been dose dependent manner. The results showed that there were significant correlation between essential oils of T.spicata and C. cyminum concentration and micronuclei frequency necrotic cells and apoptotic cells.