Tükenmişlik ölçekleri ve Erzincan Üniversitesi örneği
Burnout scales and an example of Erzincan University
  1. Tez No: 374110
  2. Yazar: BEHRAM GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Tükenmişlik Modelleri, Yıpranma, The Burnout, The Burnout Syndrome, Depreciation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
1970'li yıllarda ortaya çıkan“tükenmişlik”, özellikle insan faktörüyle uğraşan mesleklerdeki kişiler üzerinde yarattığı olumsuzluklardan dolayı önemli bir çalışma alanı haline gelmiştir. Çağımızda birçok araştırmacı tarafından incelenen ve tez konusu haline gelerek önemini koruyan tükenmişlik; enerji, güç ya da kaynakların karşılanamayan istekler yoluyla azalarak tükenmesi şeklinde ifade edilmektedir. Çalışma hayatını olumsuz yönde etkileyen tükenmişliği asgari seviyeye indirmek için yapılan çalışmaların ve sonuçlarının kitlesel haberleşme araçları ile duyurması büyük önem arz etmektedir. Bu tezde; tükenmişlik kavramı, tüm yönleriyle geniş ve kapsamlı bir literatür taramasıyla ele alınmıştır. Alan araştırmasında, akademik ve idari personelin tükenmişlik düzeyleri, demografik değişkenlere, kadro ve ünvana göre tükenmişlik düzeyindeki farklılıklar ile tükenmişliği etkileyen tüm faktörler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Burnout Syndrome which emerged out in 1970s creates some negative facts on the professions dealing with the human being and therefore it becomes an urgent field of researches. The Burnout syndrome, being studied by many great scholars as well as a subject-matter for the academic thesis, is defined as the burning out energy, power and the sources by the means of the non given desires. It is very urgent fact that the surveys and their results dealing with the minimizing of the burning out which impact on the life of work negatively, must be declared via media means. This thesis deals with the concept of the burnout syndrome along with scanning its expanded and extended literatures. This thesis also takes up the levels of the burn outs as well as the differences according to their demography, staffs and titles in the academic, administrative and healthy personnel as the field survey.