Sodyum siklamat yokluğunda ve varlığında okzasilinin Cu(II) ve Co(II) iyonları ile etkileşiminin voltametrik incelenmesi
Voltammetric investigation of interaction between oxacillin and Cu(II) and Co(II) ions in the absence and presence of sodium cyclamate
- Tez No: 374119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Okzasilin, Sodyum siklamat, Cu(II), Co(II), Dönüşümlü Voltametri (CV), Kare Dalga Voltametrisi (SWV), UV-GB Spektroskopisi, Oxacillin, Sodium Cyclamate, Cu(II), Co(II), Cyclic Voltammetry (CV), Square Wave Voltammetry (SWV), UV-Visible Spectroscopy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasında, yarı sentetik bir penisilin türevi olan OXA'nın, Cu(II) ve Co(II) iyonları ile etkileşimi, NaCYC yokluğunda ve varlığında bazı voltametrik yöntemler (kare dalga ve dönüşümlü voltametri) ve ultraviyole-görünür bölge (UV-GB) spektrofotometrisi yöntemi ile incelenmiştir. Çalışma üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, OXA'nın voltametrik davranışı, asılı civa damla elektrotta, dönüşümlü voltametri (CV) ve kare dalga voltametrisi (SWV) yöntemleriyle incelenmiştir. OXA'nın pik akımı ve pik potansiyeli üzerine destek elektrolitin pH'sı ve tarama hızının etkisi araştırılmıştır. Kare dalga voltametrisi ve dönüşümlü voltametri çalışmalarında OXA için iki katodik pik (-0,218 V ve -1,230 V) elde edilmiş ve birinci pikin adsorpsiyon piki, ikinci pikin ise ana pik olduğu düşünülmüştür. Voltametrik çalışmaların ikinci aşamasında OXA'nın Britton-Robinson (B-R) tamponunda ( pH 7,4) Cu(II) ve Co(II) iyonları varlığında SWV ve CV yöntemleriyle voltamogramları elde edilmiştir. OXA'nın bu metal iyonlarıyla oluşturduğu komplekslerin, kompleks kararlılık sabitleri hem voltametrik yöntemle hem de UV-GB spektroskopisi yönteminden yararlanılarak hesaplanmıştır. Çalışmanın üçüncü aşamasında fizyolojik pH olan (7,4)'te NaCYC varlığında OXA'nın Cu(II) ve Co(II) iyonları ile etkileşimi kare dalga ve dönüşümlü voltametri yöntemleri ile incelenmiştir. Cu(II)-OXA ve Co(II)-OXA kompleks oluşumunun NaCYC tarafından katalizlendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the interaction between OXA as a semi-synthetic penicillin derivative and Cu (II) and Co (II) ions, in absence and presence of NaCYC has been investigated by both voltammetric techniques (square-wave and cyclic voltammetry) and UV-visible spectrophotometry methods. The study consists of three stages. In the first stage of the study, the voltammetric behavior of OXA was examined at hanging mercury drop electrode, by cyclic voltammetry (CV) and square wave voltammetry (SWV) methods have been investigated. The effect of scan rate and pH of the supporting electrolyte on the peak current and peak potential of OXA was investigated. In the square wave voltammetry and cyclic voltammetry studies, two cathodic peaks were observed for OXA (-0,218 V and -1,230 V) and it was thought that the first peak was adsorption peak and the second peak was main peak. In the second stage of voltametric studies the voltammograms of OXA were obtained in the presence of Cu(II) and Co(II) ions in Britton-Robinson (B-R) buffer solution (pH 7,4) by using SWV and CV. For the complexes of OXA with these metal ions, the complex stability constants were calculated by both voltammetric and UV-Visible spectroscopic methods. In the third stage of study, the interaction of OXA with Cu(II) and Co(II) ions in the presence of NaCYC at physiological pH 7,4 was investigated by SWV and CV methods. It was determined that the complex formations of Cu(II)-OXA and Co(II)-OXA were catalysed by NaCYC.