Yarı basit halkaların yapısı
Structure of semi simple rings
  1. Tez No: 374273
  2. Yazar: ELİF ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİMMET CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Artinian modüller, Noetherian modüller, yarı basit halkalar, Artinian modules, Noetherian modules, Semi simple rings
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezin temel amacı yarı basit halkaların yapısını incelemektir. Bunun için modüller, tensör çarpımları ve Brauer grubu gibi temel kavramları göz önüne alıyoruz. Modül ve halkaların birkaç elementer özelliğini hatırlatacağız. Aksi sarih bir şekilde ifade edilmediği sürece, bir halka komütatif olsun ya da olmasın bir birimli halka demektir. Bütün modüller birimli kabul edileceklerdir. Bir halka homomorfizminin birimli olma şartı şartı istenmeyecektir. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, halkalar ve modüllere dair bazı temel bilgiler veriyoruz. İkinci bölümde, Artinian ve Noetherian modüller ve sonlu uzunluktaki modüller incelenecektir. Üçüncü bölümde, Artinian ve Noetherian halkalar Artinian halkaların Jacobson radikaline ilişkin bazı standart gerçekleri inceliyoruz. Dördüncü bölümde, bilinen“Yarı basit halkaların Artin-Molien-Wedderburn yapı teoremi”ine yol gösteren“ Yarı basit halkalar ve modüller”i inceleyeceğiz. Ayrıca,“Merkez Basit Cebir”ve“ Brauer Grupları”teorisinin bazı temel kavramlarını vereceğiz. Buna ilave olarak, bölüm halkaları üzerindeki vektör uzaylarının endomorfizma halkaları gibi bilinen halkalar aracılığıyla yarı basit modüllerin endomorfizma halkalarını belirleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to study the structure of semi-simple rings. For this we consider the basic concepts such as modules, tensor products and Brauer group. We recall a few elementary properties of rings and modules. Unless otherwise stated explicitly, a ring means a ring with unity, whether or not commutative. All modules are assumed unitary. A homomorphism of rings is not necessarily unitary. This thesis consists of four chapters: In the first chapter, some basic knowledge of Rings and Modules is given. In the second chapter, we shall study Artinian and Noetherian modules, and modules of finite length. In third chapter, we examine Artinian and Noetherian rings, and some standard facts related to the Jacobson radical of an Artinian ring. In fourth chapter, we shall study“Semi-simple Modules and Rings”leading to celebrated“Artin-Molien-Wedderburn structure teorem of semi-simple rings”. We shall also present some of the basic concepts of the theory of“ Central Simple Algebras”and“ Brauer Groups”. In addition, we determine the rings of endomophisms of semi-simple modules in terms of known rings such as the endomorphism rings of vector spaces over division rings.