Sürdürülebilir ve bütünleşik bina tasarım süreçlerinde iç mimarlık :Ofis binalarında sürdürülebilirliğin bir tamamlayıcısı olarak iç mimarlık disiplininden yararlanmaya odaklı bir araştırma
Interior architecture in sustainable and integrated building design processes: A research with emphasis on the utilization of interior architecture as a complement to sustainability in office buildings
- Tez No: 374667
- Danışmanlar: DOÇ. BURÇİN CEM ARABACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: bütünleşik tasarım süreci, sürdürülebilir tasarım, ofis binaları, iç mimarlık, integrated design process, sustainable design, office buildings, interior design
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu araştırmanın amacı, ofis örneğinden yola çıkarak aslında birçok yeni bina tipinde uygulanabilecek en etkili sürdürülebilir iç mimarlık yöntemlerini tespit etmek ve bu yöntemlerin bina tasarımına yansıtılabilmesi için önerilen bütünleşik tasarım sürecinin işleyişinde iç mimarın rolünü irdelemektir. Önce, tasarım sürecinde oluşan zorlukların aşılması için tasarım yönetiminin önemi üzerinde durulmakta; bu amaçla önerilen bütünleşik tasarım süreci, geleneksel tasarım süreciyle karşılaşmalı olarak anlatılmakta; tasarım araçlarının nasıl ve nerde kullanılabilecekleri açıklanmaktadır. Daha sonra, sürdürülebilir tasarım; çevresel, sosyal ve ekonomik parametreleri ile ele alınmakta ve bu faktörlerin iç mimar tarafından nasıl yönetileceği sorusuna cevap aranmaktadır. Sürdürülebilirliğin gerçekleşmesi için binanın yaşam döngüsü içinde en önemli dönem olan erken tasarım evrelerinde iç mimarın sağlayabileceği katkılar, binanın tüm dönemlerini kapsayacak şekilde araştırılmaktadır. Bu perspektifle, iç ortam kalitesi, doğal kaynakların azalması, çevre kirliliği ve ekonomik etkinlik konularının bina dönemleri, doğa ve yaşam kalitesiyle ilişkileri incelenmekte ve iç mimar tarafından kullanılabilecek hedef değerler ile bunlara ulaşmak için uygun yöntemler derlenmekte ve değerlendirilmektedir. Araştırmada bina, bir bütün olarak ele alınmakta, sistemlerin karşılıklı bağıntılılığı nedeniyle iç mimarın tasarım boyunca eş güdümlü çalışması gereken diğer katılımcıların etkinlik alanlarına da gerekli olduğu ölçüde değinilmektedir. Vaka çalışması olarak, bütünleşik tasarım ekibinde iç mimarın da bulunduğu ve yüksek performans hedeflerine ulaşmış üç büyük ofis binası incelenmektedir. Sonuç bölümünde, bu başarılı binalar referans gösterilerek Türkiye'de iç mimarlık disiplininin geleceğine ışık tutulmakta ve daha sürdürülebilir binalar için nelerin yapılabileceği tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to establish the most effective sustainable interior architectural methods and to study the role of interior architect in the integrated design process proposed for the application of these methods in building design. Although offices are taken as an example, essentially most types of new buildings are in the scope of this work. First, special consideration is given to importance of design management to overcome the difficulties that arise in various design stages; integrated design process proposed for this reason is described in comparison to that of traditional design; how and when the design tools can be used is explained. Next, sustainable design is taken into consideration with its environmental, social and economic parameters and the answer to the question of how these factors can be directed by the interior architect is seeked. The contributions of interior architects in early design phases are investigated in an inclusive manner of all the phases of building life cycle. Under this perspective, indoor environmental quality, depletion of natural resources, pollution and economic activities have been studied with regards to the building phases, nature and quality of life and the target values to be used by the interior architect and the methods required to achieve these values have been compiled and evaluated. In this study, the building is handled as a whole and the areas of activity of the other participants with whom the interior architect shall work in coordination due to the interconnectedness of the systems are referred when necessary. As the case study, three examples of large office buildings that had interior architects in their integrated design teams and reached to high performance targets are examined. In conclusion, by giving reference to these successful buildings, light is shedded on the future of interior architecture discipline in Turkey and the steps required to be taken for more sustainable buildings are discussed.