Günümüz Filistin mimari geleneğine İsrail etkisi
Israeli effects on contemporary Palestinian architecture tradition
- Tez No: 374671
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ZEYNEP AYGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Filistin mimarisi, Filistin, İsrail, Mimari gelenek, İşgal etkisi, Çağdaş mimari, Palestinian architecture, Palestine, Israel, Architecture tradition, Occupation effect, Modern architecture
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Yazıma, Yahudi mimar, EYAL WEİZMAN'ın kitabı olan“HOLLOW LAND”da bir çok yerde ve defalarca tekrarladığı“Architecture without Architects”Mimarsız Mimari konusu ile başlayacağım. Bu başlık, İsrail'in Filistin'de kullandığı mimarinin bir yıkım ve sömürge mimarisi olduğuna işaret ediyor. Bu çalışmada işgal ile mimari arasındaki etki ve aralarında ne kadar güçlü bir bağın olduğuna dikkat çekilmektedir. Bu güçlü bağa rağmen siyasilerden ve karar sahibi otoritelerden bu yönde bir ihtimam ve önem göremiyoruz. Böylece bu çalışma, mimarinin insani ve kültür gelişimi ve toplumlar üzerindeki etkisinin önemine yeniden dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, Filistin mimarisinin tasarımları ve özellikle de bu mimarilerin İsrail işgalinden ne kadar etkilendiği konusu etrafında olacaktır. Bu etkilenme ister İsrail'in kullandığı modern tasarımlardan Filistinlilerin etkilenmesi ile ister civar köy ve şehirlerde var olan batı mimarisine ait binaların (İsrail yerleşimleri) etkilenmesi olsun bu çalışma, işgalci sömürgeci İsrail yerleşimlerinin Filistin mimarisine ve mimari unsurlarına olan etkilerini ele almaktadır. Bu çalışma neticesinde Filistin mimarisinin ne kadar değişip dönüştüğünü görmekteyiz. Bu değişim ve dönüşümün ana nedeni İsrail'in yansıttığı mimari görüntüyle etrafını kuşattığı Filistin köy ve şehirlerini etkilemesidir. Bu tez, İsrail mimarisi ile Filistin mimarisi arasındaki ilişkiyi tahlil etmekte ve işgalin, Filistin mimarisine etkisini gözler önüne sermektedir. Bu tezin sahibi, Filistin'deki imar ve tasarım gerçeğini objektif bir şekilde ele almaktadır. Her iki Filistin ve İsrail tarafının görüşlerini tarafsız bir şekilde ortaya koymaktadır. Çalışma, beş bölümden oluşmaktadır. Araştırmacı, sonuçlara ulaşmak için mevcut durumu tahlil etmektedir. Birinci bölümde, Filistin'in kısa bir tarihini ve milattan önce 9000 yıl önceden günümüze Filistin'in maruz kaldığı saldırıları ele almaktadır. İkinci bölümde İsrail'de kullanılan mimariyi ele almakta, Filistin mimarisinin geçmişi ve İsrail tarafından kullanılan günümüz modern mimarisi ile olan ilişkisini anlatmaktadır. Bu bölümde İsrail'in kullandığı mimari ile Filistin'in iklimi ve daha önce olan burada bulunan binalar arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Üçüncü bölümde ise, Filistin mimarisinin ana hatları, tarihi, ortaya çıkışı ve Kenan'dan başlayarak günümüze kadar asırlar boyunca olan gelişimi hakkında bilgi vermektedir. Dördüncü bölümde tezin asıl konusunu olan, işgalci İsrail mimarisinin, Filistin mimarisine olan etkilerini açıklamakta ve bu tez için delil olacak bazı örnekler sunmaktadır. Son bölümde ise, Filistin'deki çağdaş mimari sorununa çözüm bulmaya yardımcı olacak araştırmacının sunduğu sonuçlar ve öneriler ortaya konulmaktadır. Çalışmanın en önemli önerileri şunlardır: Filistin doğasına ve kültürüne uygun olan, sosyal ilişkileri güçlendirecek, aynı zamanda en iyi teknolojik yollara ve modern araçlara ve rahatlığa sahip olacak tasarımları sunacak ve önerecek, bir araştırma merkezinin kurulmasına davettir. Bununla, Filistin mimarisini, İsrail'i taklit etmekten koruyacak yeni bir yapı oluşturulmuş olacaktır. Aynı zamanda Filistin kültürünü koruyarak onu yok olmaktan kurtaracaktır.
Özet (Çeviri)
I will put the pen about the topic of Architecture without Architects which EYACL WEİZMAN, who is a Jewish architect, has, so many times and in many ways, recapitulated in his“HOLLOW LAND”on my article. This title indicates that the architecture Israel used in Palestine represents a disaster and colonial architecture It is pointed out the effect between invasion and architecture and how they have a strong relation among them in this study. In spite of this strong relation, we do not witness any concern and importance of politicians and authorities who have a judgment in this respect. Thus, this study aims once again to draw the attention to consideration of effect relating to architecture upon human and cultural development as well as societies. This study will focus on the Palestinian architectural designs and especially how those are affected from Israeli invasion. Whether the Palestinians have been affected because of modern designs that Israel used or by buildings (Israeli Settlements) belonging to western architecture existing surrounding villages and cities, this study also discusses the effects of occupant and colonialist Israel's settlements on Palestinian architecture and its architecture components. In consequence of this study, we see how the architecture of Palestine has changed and converted. The main reason of these change and conversion is that Israel has affected the villages and cities of Palestine surrounded by it through architectural images by which it reflected. This thesis analyzes the relation between Israeli and Palestinian architecture and lays bare the effect of occupation on Palestinian architecture. The author of this thesis objectively addresses the reality of construction and design in Palestine. He suggests the views of both Palestine and Israel fair and square. The study consists of five chapters. The researcher analyzes the existing condition in order to reach to the results. In the first chapter, he discusses the short history of Palestine and the attacks under which it has been come from before Common Era 9000 years until today. In the second chapter, he addresses the architecture used in Israel and illustrates Palestinian architecture history and its relation with today's modern architecture used by Israel. In this chapter, he presents the architecture that Israel used and the climate of Palestine and the relation between the previously and current buildings here. In the third chapter, he informs about the essentials, history and occurrence of Palestine architecture and the development, beginning from Canaan until today, for centuries. ın the forth chapter, he explains the main topic that is the effects of occupant Israel architecture on Palestinian architecture and presents some examples to be evident for this thesis. In the final chapter, he puts forth the results and suggestions of the researcher which will assist to the issue of modern architecture in Palestine. The most important suggestions are as follows: It is a call to set up a research center suitable for Palestine's nature and culture, reinforcing social interactions as well as presenting and offering designs having the most modern technologies and means and facility. It will herewith has been constructed a new structure to be protect the architecture of Palestine from imitating Israel. Also, it will protect the culture of Palestine and retrieve it from being annihilated.