Yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalardan candidda albicans i̇zolasyonu ve i̇zolatların flukonazola duyarlılığının mikrodilusyon yöntemiyle belirlenmesi
Isolation of candida albicans from patients in intensive care ünit and determination of fluconazole susceptibility of the isolates by microdilütion method
- Tez No: 374859
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH OTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım üniteleri, Kandidiyozis, Candida albicans, Antifungal duyarlılık, Flukonazol, Intensive care unit, Candidiosis, Candida albicans, Antifungal susceptibility, Fluconazole
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastaların çeşitli klinik örneklerinden Candida albicans izolasyonu ve bu izolatların broth mikrodilüsyon yöntemi ile flukonazole duyarlılıklarının saptanması amaçlanmıştır. Bunun için izole ve identifiye edilen 100 Candida albicans suşu Flukonazol duyarlılığının belirlenmesi için teste tabi tutulmuş, 72'si (%72) duyarlı, 19'u (%19) dirençli ve 9'u (%9) doza bağlı duyarlı bulumuştur. Elde edilen sonuçlar candida türleri ile meydana gelen enfeksiyonlarda tür tanımlanması yapılmasının önemi ile birlikte izolatların antifungallere karşı duyarlılığının belirlenmesinin gerekliliğini de ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed at determining the isolation of Candida albicans from various clinical specimens from patients in the intensive care unit and fluconazole sensitivity of these isolates by microdilution method. For this, the isolated and identified 100 Candida albicans strains were tested Fluconazole susceptibility and 72 of them (%72) sensitive, 19 (%19) resistant and nine (%9) were susceptible dosedependent. The results implicated that in infections caused by Candida species, it is important to identifed type of isolates and the necessity of determining sensitivity to antifungal agents.