Emzirme süresi ile parafonksiyonel oral alışkanlıklar, maloklüzyon ve fasiyal morfolojik yapı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The relationship between breastfeeding duration, parafunctional oral habits, malocclusion and facial morphology
- Tez No: 374929
- Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA ARMAN ÖZÇIRPICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Parafonctional Oral Habits, Posterior Crossbite, Maloclusıon, Breastfeeding Duration
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı annenin bebeğini emzirme süresi ile bireydeki parafonksiyonel oral alışkanlıklar arasında bir ilişki olup olmadığını; ayrıca anne sütü alma süresi ile bireyde oluşan maloklüzyon, solunum ve profil tipi arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Ayrıca parafonksiyonel alışkanlıklar ve süreleri ile bu maloklüzyonlar arasında ilişki olup olmadığı da değerlendirilecektir. Başkent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti ve Pedodonti Anabilim Dalları ve T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Topraklık Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Ortodonti ve Pedodonti kliniklerine başvuran bireyler arasından yaşları 8 ile 12 arasında olan 678 çocuk (357 kız-321 erkek) çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma hekimin maloklüzyonu incelediği bir klinik muayeneyi ve ardından çocuğun velisiyle yapılan yüz yüze görüşmeyi içerir. Anne sütü alma süresi ana bağımsız değişkendir. Çalışma sonunda 18 aydan fazla süre anne sütü emen bebeklerde emzik kullanmı ve parafonksiyonel oral alışkanlık görülme oranı anlamlı derecede daha düşük bulunmuştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to demostrate if there is a relationship between breastfeeding duration and parafunctional oral habits and also if breastfeeding duration has an effect on malocclusion and pattern of breathing and facial morphology. Moreover the interaction between the duration of parafunctional oral habits and development of malocclusion was evaluated. 678 Turkish children (357 girls and 321 boys), between 8 to 12 years of age, who referred to Başkent University School of Dentistry Department of Orthodontics and Pedodontics and Topraklık Dental Health Hospital were included in the study. The study consisted of clinical examination of the child and face to face interview with the parents. The breastfeeding duration was the main independent variable. Prevelance of parafunctional oral habits were significantly lower in children who were breastfed more than 18 months (p0.05) Findings demonstrated that breastfeeding can be considered to be effective on preventing the development of malocclusion both by the breastfeeding activity itself and reducing the possibility of gaining a parafunctional oral habit.