Annelerin anne sütü ve emzirme ile ilgili bilgi düzeylerinin emzirme süresi üzerine etkisi
The effect of mothers' knowledge levels about breast milk and breastfeeding on breastfeeding duration
- Tez No: 973941
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİYE PEKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Çocuk sağlığı, Emzirme, Breast milk, Child health, Breastfeeding
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, annelerin emzirme hakkındaki bilgi düzeylerinin emzirme süreleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, 0–3 yaş arasında çocuğu olan, emzirmeyi kesmiş ve son çocuğunda emzirmeyi engelleyecek bir sağlık sorunu bulunmayan 280 anne ile tanımlayıcı, ilişki arayıcı, kesitsel ve karşılaştırmalı bir tasarımda gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan Kişisel Bilgi Formu (36 soru) ve Anne Sütü ve Emzirme ile İlgili Bilgi Değerlendirme Formu ile toplanmıştır. Çalışma sonucunda annelerin anne sütü ve emzirme konusundaki bilgilerinin ortalama 81,10±11,26 puan ile“iyi”düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ortalama emzirme süresi 14,31±7,82 ay bulunmuş, annelerin dörtte birinin bebeklerini 7–12 ay emzirdiği saptanmıştır. Ayrıca bilgi düzeyi arttıkça emzirme süresinin de anlamlı düzeyde uzadığı görülmüştür. Emzirme süresi arttıkça anne sütü ve emzirme bilgisinin düşük/orta olma olasılığı azalmaktadır. Gebeliği planlı olan, mama kullanmayan ve sigara kullanmayan kadınların anne sütü ve emzirme hakkındaki bilgi puanlarının düşük/orta olma olasılığı azalmaktadır. Sonuç olarak, annelere anne sütü ve emzirme konusunda verilecek eğitimlerin bilgi düzeyini artırarak emzirme süresini uzatabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the impact of mothers' knowledge about breastfeeding-on-breastfeeding duration. The study employed a descriptive, correlational, cross-sectional, and comparative design with 280 mothers of children aged 0–3 who had stopped breastfeeding and whose last child had no health problems that would prevent breastfeeding. Data were collected using a Personal Information Form (36 questions) and a Knowledge Assessment Form on Breast Milk and Breastfeeding, developed by the researchers based on literature. The study found that mothers' knowledge of breast milk and breastfeeding was at a“good”level, with an average score of 81. The average breastfeeding duration was 14.31 ± 7.82 months, and one-quarter of mothers breastfed their babies for 7–12 months. Furthermore, it was observed that as knowledge increased, breastfeeding duration significantly extended. As breastfeeding duration increases, the probability of low/moderate knowledge of breast milk and breastfeeding decreases. Women with planned pregnancies, who do not use formula, and who do not smoke have a lower likelihood of low/moderate knowledge about breast milk and breastfeeding. Consequently, it is believed that providing mothers with education about breast milk and breastfeeding can increase their knowledge and extend the duration of breastfeeding.