Avaılabılıty and utılızatıon of some prımary health care servıces ın adults aged 20-60 ın Bıhsud dıstrıct of Nangarhar provınce Afghanıstan
20-60 yaş arası erışkinlerde var olan bazı temel saglık hızmetlerinden yararlanma düzeyi, Bihsud bölgesi, Nangarhar vilayeti Afghanistan
  1. Tez No: 375015
  2. Yazar: MOHAMMAD HAROON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Availability, Utilization, Primary health care, Adults, Afghanistan
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Epidemiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Haroon M. 20-60 YAŞ ARASI ERIŞKİNLERDE VAR OLAN BAZI TEMEL SAGLIK HIZMETLERİNDEN YARARLANMA DÜZEYİ, BİHSUD BÖLGESİ, NANGARHAR VİLAYETİ AFGHANİSTAN. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Epidemiyoloji Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2014. Temel sağlık hizmetlerinin varlığı ve hizmetten yararlanma durumu, bir toplumda var olan sağlık hizmetlerini değerlendirmek, için en iyi göstergedir. Bu çalışmanın amacı Afganistan'ın Nangarhar Vilayeti Bihsud İlçesinde 20-60 yaş arası erişkinlerinde var olan bazı temel sağlık hizmetlerinden yararlanma düzeyini değerlendirmektir. Kestisel bir epidemiyolojik araştırma olan çalışmada sekiz yüz saksan katılımcıların yanıtları, yapılandırılmış ve ön testi yapılmış bir anket formu aracığıyla toplanmıştır. IBM SPSS 21 programı kullanılarak analiz edilmiş, bulgular tek boyutlu ve iki boyutlu tabloları ile sunulmuştur; Gözlenen farkların anlamlılık düzeyi Ki-kare testi ile değerlendirilmiş, daha sonra sağlık hizmetlerinin kullanımı ve bağımsız faktörler arasındaki ilişki gücünü değerlendirmek için lojistik regresyon testi kullanılmıştır. Katılımcıların %91,2'sinin“geliştirilmiş içme suyu kaynağı”kullandığı belirlenmiştir. Sıhhi tuvalet kullanma düzeyi düşüktür (%51,1). Araştırma bölgesinde temel sağlık hizmetleri mevcuttur, Katılımcıların %75,3'ü sağlık hizmetleri için sadece kamu sağlık merkezlerinden, %13,3'ü sadece özel sağlık merkezlerinden, %11,4'ü de hem özel hem de kamu sağlık merkezlerinden yararlandıklarını belirtmişlerdir. En yakın sağlık merkezine uzaklık ortalama 4,6±2,2 km dir; katılımcıların %44,7'si sağlık merkezine ulaşmak için toplu taşıma araçlarını kullanılmaktadır. Sağlık merkezine ulaşmak için ortalama 29,8±9,9 dakika harcanmaktadır. Şimdiye dek en az bir kez gebe kalmış olan kadınların %63,0'i son gebelikleri esnasında doğum öncesi bakım hizmetlerin yararlanmıştır (%54,7'si en az bir kez %17,1'i dört kez). Son bir yılda doğum yapan annelerin yarısı doğum sonrası bakım hizmetlerinden yararlanmış, doğumların %68,5'i evde ve sadece %31,5'i bir sağlık elemanı yardımıyla olmuştur. Katılımcıların %29,5'i gebeliği önleyici bir yönetim kullanmaktadır (erkeklerin %23,6'sı, kadınların %36,4'ü); erkekler arasında en sık kullanılan yöntem kondom, kadınlarda oral haptır. Katılımcıları %69,8'ü genel olarak sağlık hizmetlerin maliyetinden, %67,4'ü hizmete erişimde mesafeden, %54,2'si erişimde harcanın süreden ayrıca %23,0'i mevcut sağlık hizmetlerinden memnun olduğunu belirmiştir. Ana sağlığına ilişkin hizmetlerden yararlanmama nedeni olarak en çok ekonomik kısıtlılıktır, kültürel engeller, hizmetlerin yetersizliği ve hizmetlere ulaşılmaması bildirilmiştir. Anahtar Kelimeleri: Mevcut olma, yararlanma, temel sağlık hizmetleri, yetişken, Afganistan.
Özet (Çeviri)
Haroon M. Availability and Utilization of some Primary Health Care Services in Adults Aged 20-60 in Bihsud District of Nangarhar Province Afghanistan. Hacettepe University, Institute of Health Science, Epidemiology Program, Master of Science Thesis, Ankara, 2014. Availability and utilization of primary health care is the best measure to evaluate the existent status of health care services of a community. The aim of this study was to assess the utilization of some available primary health care services among adults aged 20-60 in, Bihsud District of Nangarhar Province of Afghanistan. In this cross sectional survey, the data were gathered via a structured pre-tested questionnaire form. Responses from 880 participants were analyzed by using IBM SPSS Statistics 21 Program, and the findings were presented in marginal and contingency tables. Mainly Chi Square test was used with α=0.05 to find out significance level of differences and then binary logistic regression was used to assess the strength of association, between utilization health services and independent factors. Of the participants, 91.2% utilized improved drinking water source; utilization of sanitary latrine was low as 51.1% utilized improved sanitation facilities. Primary health care services were available in the survey district. 75.3% people utilized only public health center, 13.3% only private and 11.4% utilized public and private center for obtaining health services. Mean distance from the nearest health center was 4.6 ± 2.2 km, 44.7% used Public transportation and mean time to travel to health center was about 29.8 ± 9.9 minutes. Of the women who had at least one pregnancy 63.0% were utilized ANC (54.7% at least once 17.1% at least 4 visits) during their last pregnancy. Of the mothers, 50% utilized PNC services, 68.5% were delivered at home, and 31.5% of delivery was assisted by health personal. 29.5% of people utilized contraceptive method, prevalence of contraceptive in male was 23.6%, female 36.4%, the more frequently used method in male was condom, in female it was an oral pill. Overall 69.8% people were satisfied from the cost of the health services, 67.4% from distance, 54.2% form travel time to reach the services; and 23.1% was satisfied from the existed health services. Economic limitation, traditional barriers, poor services and inaccessibility was the most common reason for not utilizing MH services.