Hamstring otogreft ile ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrası izokinetik diz kuvveti ile dinamik denge arasındaki ilişkinin araştırılması
Correlation between isokinetic knee strength and dynamic balance after acl reconstruction with hamstring autograft.
  1. Tez No: 375016
  2. Yazar: BURAK ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Postural Denge, Kas kuvveti, Ön Çapraz Bağ Rekonstrüksiyonu, Quadriceps kası, Postural Balance, Muscle Strength, Anterior Cruciate Ligament Reconstruction, Quadriceps Muscle
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı hamstring otogreft yöntemi ile ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu yapılan kişilerde 12 haftalık rehabilitasyon sonrası izokinetik diz kas kuvvetleri ile dinamik denge arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Dizin quadriceps ve hamstring kas kuvvetlerini ölçmek için 60˚/s ve 180˚/s açısal hızlarda izokinetik kas testi ( ISOMED 2000) yapıldı. Dinamik dengeyi değerlendirmek için ise anterior, posteromedial ve posterolateral uzanma yönleri olan Y denge testi uygulandı. İzokinetik testler ve denge testi, tamamı erkek olan, Kontrol Grubu (n=30), Ön Çapraz Bağ Rekonstrüksiyon Grubu (n=30) olmak üzere iki grup gönüllü katılımcı üzerinde uygulandı. Kas kuvveti ile dinamik denge arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon testi kullanıldı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildiğinde cerrahi olmuş bireylerde, etkilenmiş taraf quadriceps (r=0.48, p=0.001) ve hamstring (r=0.51, p=0.006) kas kuvvetleri ile Y denge testinin öne uzanma mesafesi arasındaki ilişki anlamlı iken, , etkilenmemiş tarafın ve sağlıklı bireylerin dominant tarafın kas kuvvetleri ile öne uzanma mesafesi arasında ilişki bulunmadı. Y denge testinin posterior yöndeki uzanma mesafeleri ile kas kuvvetleri arasındaki ilişki kaslara ve gruplara göre farklılık gösterdi. Y denge testinin posteromedial uzanma mesafesi ile quadriceps ve hamstring kas kuvvetleri arasındaki ilişki cerrahi olmuş bireylerin etkilenmemiş tarafı ( r=0.45, p=0.02) ve sağlıklı bireylerin dominant tarafı ile anlamlı ilişkili bulunurken( r=0.6, p=0.02), etkilenmiş taraf ile kas kuvvetleri arasında ilişki bulunmadı. Diğer yandan, Y testi posterolateral uzanma mesafesi ile cerrahi geçirmiş bireylerin etkilenmiş taraf hamstring (r=0.40, p=0.04) ve quadriceps (r=0.51, p=0.007) kas kuvvetleri arasındaki ilişki anlamlı iken, , etkilenmemiş tarafın sadece quadriceps (r=0.50, p=0.008) kas kuvveti ile ilişki bulundu. Sağlıklı bireylerde Y testi posterolateral uzanma mesafesi ile kas kuvveti arasında ilişki bulunmadı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the correlationship between isokinetic knee strength and dynamic balance of those completing 12 week rehabilitation program in patient with ACL reconstruction with hamstring autograft. To measure quadriceps and hamstring strength , isokinetic muscle testing (ISOMED 2000) was performed at 60˚/s and 180˚/s angular velocities. Y balance test with anterior, posteromedial and posterolateral reach directions was used to assess the dynamic balance. Isokinetic tests and balance test have been implemented on two groups of volunteering participants, all of which were male, with Control Group (n=30), Anterior Cruciate Ligament Reconstruction Group (n=30). Pearson correlation test was used to determine the correlation betwwen knee strength and dynamic balance. When the values were assessed in statistical terms, in involved knee Quadriceps (r=0.48, p=0.001) and Hamstring muscle(r=0.51, p=0.006) strengths were found positively correlated with anterior reach distances of Y balance. . On the other hand, There were no correlation between anterior reach distances of Y balance and quadriceps and hamstring muscle strengths involved knee and control group. Correlation between posterior reach distances of Y balance test and muscle strength differed according to muscles and groups. İn uninvolved knee ( r=0.45, p=0.02) and control group (r=0.6, p=0.02) Quadriceps and Hamstring muscle strengths were found positively correlated with posteromedial reach distances of Y balance. On the other hand, There were no correlation between posteromedial reach distances of Y balance and muscle strengths in uninvolved knee. On the other side There were significant correlation between posterolateralbetween posterolateral reach distances and hamstring (r=0.40, p=0.04), quadriceps (r=0.51, p=0.007) muscle strengths, and correlated with quadriceps muscle (r=0.50, p=0.008) in involved knee.. There were no correlation between between posterolateral reach distances and muscle strengths in control group.