Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonuna ek olarak yapılan menisektomi ve menisküs tamirinde kassal kuvvet, kassal endurans, eklem pozisyon hissi, işlevselliğin değerlendirilmesi
The assesment of muscle strength, muscular endurance, joint position sense and functionality of patients with meniscectomy and meniscal repair in addition to anterior cruciate reconstruction surgery
  1. Tez No: 630669
  2. Yazar: RECEP KAMİL AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEFNE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ, menisküs, kuvvet, endurans propriyosepsiyon, fonksiyonel seviye, Anterior cruciate ligament, meniscus, strength, endurance, proprioception, functional level
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu ve buna ek olarak yapılan menisektomi veya menisküs tamir cerrahisi sonrası kassal kuvvet, kassal endurans, eklem pozisyon hissi ve işlevsel seviyeyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, hamstring otogreft ile ön çapraz bağ rekonstrüksiyon (ÖÇB-R) cerrahisi geçirmiş 16 hasta, ÖÇB-R'ye ek olarak menisküs tamiri (ÖÇB-R+MT) yapılan 17 hasta ve ÖÇB-R'ye ek menisektomi (ÖÇB-R+KM) yapılan 17 hasta alındı. Kuadriceps femoris ve hamstring kaslarının kuvvet ve enduransı, 30° ve 60° hedef açılarda diz eklem pozisyon hissi aktif açı tekrarlama yöntemi ile Cybex NORM® izokinetik dinamometre kullanılarak değerlendirildi. İşlevsel seviye tek bacak öne hoplama testi ve IKDC subjektif diz değerlendirme formu ile belirlendi. Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, ÖÇB-R+KM ve ÖÇB-R+MT'deki hastaların ameliyatlı taraf ekstremitelerine ait kuadriceps femoris ve hamstring kassal kuvvet sonuçları karşılaştırıldığında, sadece 180°/sn açısal hızda hamstring kassal kuvvetinde gruplar arasında fark vardı (p0,05). IKDC sonuçları incelendiğinde her üç grubun sonuçları benzer bulundu (p>0,05). ÖÇB-R ek olarak menisküs tamiri yapılan hastaların propriyosepsiyon ve tek bacak öne hoplama mesafesi açısından, ÖÇB-R ek olarak kısmi menisektomi yapılan hastaların ise hem kassal kuvvet ve endurans hem de işlevsel seviye ve sportif aktivite kısıtlılıklarının öz değerlendirme sonuçları açısından diğer gruplardan daha iyi oldukları bulundu.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the muscle strength, muscular endurance, joint position sense and functional levels of patients who had undergone anterior cruciate ligament reconstruction (ACL-R) surgery along with either meniscectomy or meniscal repair. In the present study performed in Bezmialem Vakıf University Hospital, there were 16 patients with ACL-R surgery done by using hamstring autograft, 17 patients with meniscal repair in addition to ACL-R surgery and 17 patients with meniscectomy in addition to ACL-R surgery. The strength of quadriceps femoris and hamstring muscles at 60°/sec angular speed and the endurance of both muscles at 180°/sec angular speed were measured by using Cybex Norm isokinetic dynamometer. The functional level has been determined by single leg hopping test and IKDC subjective knee assessment form. There was a difference only in hamstring muscle strength at 180° angular speed when quadriceps femoris and hamstring muscle strength were compared for the operated side of patients with ACL-R, ACL-R with meniscal repair and ACL-R with partial meniscectomy (p0.05). There were similar outcomes for each group when IKDC scores were checked. The patients who had ACL-R and meniscal repair surgery had demonstrated better results than other groups in the way of proprioception and distance of single leg hopping test. There were better outcomes for the patients who had undergone ACL-R and partial meniscectomy in terms of muscle strength, endurance, functional level and self-evaluated sportive activity limitations when compared with other groups.