Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvuran hastaların dental anksiyete düzeyleri ile anlık kaygı durumlarının karşılaştırılması
Comparison of dental anxiety and state anxiety levels of patients who apply to department of dento- maxillofacial radiology, Faculty of Dentistry University of Gazi.
- Tez No: 375075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAHRAMAN GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Anlık Anksiyete, Dental Anksiyete, Anxiety, State Anxiety, DentalAnxiety
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne Başvuran Hastaların Dental Anksiyete Düzeyleri İle Anlık Kaygı Durumlarının Karşılaştırılması Bu araştırmanın amacı anlık anksiyete düzeyi ile dental anksiyete düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bir diğer amaç ise anlık anksiyete düzeyi ile dental anksiyete düzeyinin demografik değişkenlere (cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve sosyal güvence) ve hasta tanıma formundan elde edilen verilere (hastanın en son diş hekimini ziyaret etme zamanı, daha önceki diş hekimi ziyaretlerinde yaptırdığı işlemler, diş hekimini ziyaret etme aralığı ve yanında refakatçi bulundurma durumuna) göre farklılaşmasını incelemektir. Bu araştırmaya Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'na başvuran 15 yaş ve üzeri 495 hasta katılmıştır. Bu araştırma kapsamında çalışmaya katılan hastaların anlık anksiyete düzeyi ile dental anksiyete düzeyine ilişkin bilgiler toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Spearman Korelasyon, Mann Whitney U, Kruskal Wallis teknikleri kullanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmelerin tümünde SPSS 17.0 programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre anlık anksiyete düzeyi ile dental anksiyete düzeyi arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki vardır. Anlık anksiyete düzeyi cinsiyete, yaşa, eğitim durumuna, sosyal güvenceye, hastanın en son diş hekimini ziyaret etme zamanına, hastanın daha önceki diş hekimi ziyaretlerinde yaptırdığı işlemlere, hastanın diş hekimini ziyaret etme aralığına hastanın yanında refakatçi bulundurma durumuna göre farklılaşmamaktadır. Dental anksiyete düzeylerine göre ise kadınların dental anksiyete düzeyleri erkeklere kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Dental anksiyete düzeyi yaşa göre farklılaşmaktadır. Dental anksiyete düzeyi eğitim durumuna ve sosyal güvenceye, hastanın en son diş hekimini ziyaret etme zamanına, hastanın daha önceki diş hekimi ziyaretlerinde yaptırdığı işlemlere, hastanın diş hekimini ziyaret etme aralığına göre farklılaşmamaktadır. Refakatçisi bulanan hastaların dental anksiyete düzeyleri refakatçisi olmayan hastalara göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Comparison of dental anxiety and state anxiety levels of patients who apply to Department of Dento- Maxillofacial Radiology, Faculty of Dentistry University of Gazi. The purpose of this study was to examine comparison level of dental anxiety and state anxiety. Another object of this study was to examine the difference between dental anxiety and state anxiety by demographic variables (gender, age, education, socialassurance) and the data gained by using patient identification form (the last time to visit the dentist, transactions of the patient's recent visits to dentist, frequency of visits to dentist, dental visiting with companion). In this study, 495 patients(15 yearsandolder) who apply to Department of Dento- Maxillofacial Radiology, Faculty of Dentistry University of Gazi were investigated and collected information about their dental anxiety and state anxiety. Spearman Corelation, Mann Whitney U and Kruskal Wallis techniques are used to analize information. SPSS 17.0 software is used for statistical analysis. According to the study, there is moderately significant relationship in positive direction between dental anxiety and state anxiety. State anxiety levels don't differ according to the last time to visit the dentist, transactions of the patient's recent visits to dentist, frequency of visits to dentist, dental visiting with companion. Besides women's dental anxiety levels was found to be significantly higher than the men's dental anxiety levels. Dental anxiety levels differ according to age. Also dental anxiety level doesn't differ according to last time to visit the dentist, transactions of the patient's recent visits to dentist, frequency of visits to dentist, dental visiting with companion. Dental anxiety level is found to be higher in patients who visits dentists with companion than the uncompanied patients.