Orta- ileri evre keratokonuslu hastalarda korneal ve semiskleral sert gaz geçirgen kontakt lenslerin yüksek sıralı aberasyonlar üzerine etkileri
The effects of corneal and semiscleral contact lenses on the high order aberrations in the middle or advanced stage of keratoconus
  1. Tez No: 375082
  2. Yazar: GAYE KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAMİL BİLGİHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: aberasyon, keratokonus, koma, semiskleral, sert gaz geçirgen kontakt lens, skleral, aberration, coma, keratoconus, rigid gas permeable contact lenses, semiscleral, scleral
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Orta- ileri evre keratokonuslu hastalarda korneal ve semiskleral sert gaz geçirgen kontakt lenslerin görme keskinliği ve yüksek sıralı aberasyonlar üzerine olan etkilerini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Amsler-Krumeich evrelemesine göre orta-ileri evre keratokonus tanısı alan 18-60 yaş arası hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların gözlük camı tashihi ile (grup 0), korneal sert gaz geçirgen kontakt lens ile (grup 1), semiskleral sert gaz geçirgen kontakt lens ile (grup 2) ve tashihsiz (grup 3) görme keskinlikleri ölçülmüştür. Tashihsiz, korneal sert gaz geçirgen kontakt lens ve semiskleral sert gaz geçirgen kontakt lens takılarak 5 mm pupil çapında, aberasyon ölçümleri topografi cihazı ile yapılmıştır. Gruplar arasında görme keskinliği, total yüksek sıralı aberasyonlar,koma aberasyon ve sferik aberasyon değerleri arasında fark olup olmadığı araştırılmıştır. Sonuçlar: Ortalama görme keskinlikleri grup 0'da ; 0,40 ± 0,24 logMAR, grup 1'de 0,05± 0,083 logMAR, grup 2'de 0,03 ± 0,06 logMAR ve grup 3'te 0,69± 0,38 logMAR düzeyinde bulunmuştur. Gruplar arasında görme keskinlikleri açısından anlamlı fark bulunmuştur (p=0,0001). İkili karşılaştırmalarda grup 1-grup 2 arasında anlamlı fark bulunamamıştır (p=0,043). Toplam yüksek sıralı aberasyon, koma aberasyon ve sferik aberasyonlar açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur (p=0,0001). Gruplar ikili olarak kıyaslandığında ise grup 0- grup 1 arasında, grup 0- grup 2 arasında, grup 0- grup 3 arasında, grup 1- grup 2 arasında, grup 1- grup 3 ve grup 2-3 arasında da anlamlı fark bulunmuştur (p=0,001). Semiskleral lens grubunda korneal lens grubuna göre anlamlı olarak aberasyonlar daha düşük bulunmuştur. Tartışma: Keratokonusta görme keskinliğinin yanında yüksek sıralı aberasyonların ve özellikle de koma ve sferik aberasyonların kontakt lenslerle azaltılması görsel düzelmeye katkıda bulunur. Semiskleral lensler daha geniş optik zon ve daha stabil duruş ile orta ve özellikle de ileri evre keratokonusta kullanılarak hastaların uzun dönemde görsel performansını arttırarak bu hastaların keratoplasti ihtiyacını geciktirebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the effects of corneal and semiscleral gas permeable contact lenses on visiual acuity and high order aberrations with middle or advanced stage of keratoconus. Methods: The cases between 18-60 were included in the study. All the cases were belong to middle or advanced stage of keratoconus according to the Amsler-Krumeich classification. Visual acuities of the same case were measured with glasses (group 0), with corneal gas permeable contact lenses (group1), with semiscleral contact lenses (group 2) and with no correction (group 3). The high order aberrations, spherical aberrations and coma like aberrations of uncorrected, and wearing corneal or semiscleral contact lenses were measured at 5 mm pupil size with corneal topography. In the different conditons, the differences of visual acuity, total high order aberrations, spherical aberrations and coma like aberrations were investigated. Results: The mean visual acuity in group 0 was; 0,40 ± 0,24 logMAR, in group 1 was 0,05± 0,083 logMAR in group 2 was 0,03 ± 0,06 logMAR and in group 3 was 0,69± 0,38 logMAR. There was significant difference in terms of visual acuity between groups (p= 0,0001). The difference between group 1- group 2 was not statistically significant (p= 0,043). There was significant difference in terms of total high order aberrations, spherical aberrations and coma like aberrations between groups and two compared groups (p=0,0001 and p=0,001, respectively). The measured aberrations was significantly higher in corneal lenses group (group 1) than semiscleral lenses group (group 2). Conclusion: The rigid gas permeable lenses improves visual acuity as well as corrects high order aberrations. Semiscleral lenses with large optic zone and more stabilised position in middle-advanced keratoconus provides better visual performance and delays the need of keratoplasty as possible.