Genel olarak gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve İMKB'de bir araştırma
Generally real estate investment trusts and a research in İSE
  1. Tez No: 375090
  2. Yazar: SEDA TURNACIGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkule Dayalı Sermaye Piyasası Araçları, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları, Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli, Vektör Otoregresif Modeller, Capital Market Investmet Tool Based on Real Estate, Real Estate Investment Trusts, Capital Assets Pricing Model, Vector Autoregressive Models
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Gayrimenkuller pek çok ülkede en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri olmuĢtur. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO), gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçları arasında önemli bir yere sahiptir. Bu çalıĢmada GYO‟ların Türkiye‟de ve dünyada ortaya çıkıĢı, geliĢimi, hukuki boyutları ve Ģimdiki durumu incelenmiĢtir. ÇalıĢmanın uygulama bölümünde, GYO endeksi getirisi Ocak 2003-Aralık 2011 dönemleri için Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli (SVFM) ve Vektör Otoregresif Model (VAR) kullanılarak analiz edilmiĢtir. ÇalıĢmadaki ampirik bulgular, GYO‟ların incelenen dönemde pazar endeksi ile hemen hemen birebir iliĢki içinde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In many countries, the real estates has been the most preferred investment instruments. Real Estate Investment Trusts (REIT), among the real estate oriented capital market investments,has a prominent position. In this study the REIT‟s in Turkey and in the world, coming into existence, its improvement, legal position and its present state is analyzed. In emprical section, the income of REIT stock index fort he period between January 2003 and December 2011 is analyzed using Capital Assets Pricing Model (CAPM) and Vector Autoregressive Model. Emprical findings fort he period being analyzed of the study Show that the REIT‟s have a direct relevant with market index