Girişimcilerin stratejik iş birliği kurmasında sosyal ağların rolü: İnşaat sektöründe bir uygulama
The role of social networks in strategic allialces of entrepreneurs: A study in construction sector
- Tez No: 375091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL CAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, sosyal ağ, sosyal ağ teorisi, stratejik iş birliği, Entrepreneurship, social networks, social network theory, strategic alliances
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ortak değerler ve paylaşımlar insanları bir araya getirmekte, bireyler arasında güçlü bağlar oluşturmaktadır. Güçlü bağlara, yakın ilişkilere sahip bireyler birbirleriyle fikir ve kaynaklarını paylaşmaya eğilimlidirler. Sosyal ağlar girişimcilere, güç, bilgi, sermaye gibi kaynakların yanı sıra diğer ağlara ulaşma, fırsat yaratma, fırsatları fark etme ve değerlendirme imkanı sağlamakta, tavsiye alma, problem çözme konularında destek vermekte, itibar kazandırmaktadır. Sosyal ilişkiler ve toplumsal bağlam sadece girişimciyi değil girişimcinin performansını da etkileyerek girişimciliğin ekonomik sonuçlarını değiştirmektedir. Böylece sosyal ağlar girişimci faaliyetleri desteklemekte, ekonomik ve sosyal gelişime katkı sağlamaktadır. Sosyal ağ teorisinin temel alındığı bu çalışmada, girişimcilerin stratejik işbirliği kurmalarında sosyal ağların rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Ağlar bireyler tarafından oluşturulmuş işletme içinde, diğer işletmelerle ve diğer örgütlerle kurulmuş ?işbirlikçi? ilişkilerdir. Bu amaçla çalışmada, Adana İli?nde faaliyet gösteren 109 yapı müteahhitlerinin kurulum aşamasında, ilk beş yıllık süreçte ve günümüzde birlikte çalıştıkları stratejik ortaklarının seçiminde sosyal ağların rolü araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Common values and sharings link the people and generate (create) strong ties among them. The individuals, who have strong ties and close relationships, tend to share ideas and resources with each other. Social networks provide resources like power, knowledge, capital etc., as well as reaching other networks, chance to create, realize and use the opportunity, support by giving advice, solving problems and build a reputation. Social relationships and social context affects not only entrepreneurs but also entrepreneurs? performance and change economic results of entrepreneurship Thus, social networks support entrepreneurial activities, contribute economic and social development. In this study based on social network theory, the role of social networks on entrepreneurs? strategic alliances has been aimed to specified. Networks mean the ?collaborative? relationships formed by individuals within firms, with other firms and other organizations. The data used for the study was collected by conducting a survey from 109 building contractors in Adana to search the role of the social network on chosing strategic alliances at establish stage, first five years stage and recent stage.