Kurtubi'nin tasavvuf ve işari yoruma bakışı
The viewpoint of qurtubi to sufism and ishari comment
  1. Tez No: 375092
  2. Yazar: AYŞE SEDA TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kurtubî, tasavvuf, işârî yorum, Al-Qurtubî, sûfîsm, sûfî/ishari interpretation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma EbûAbdillah el-Kurtubî'nin (ö. 671/1273) tasavvuf ve işarî yorum açısından el-Câmi li-Ahkâmi'l-Kur'an isimli tefsirindeki görüşlerinin tespit ve tahlilini içermektedir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Kurtubî'nin hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Yine bu bölümde tasavvuf ve işarî yorum kavramlarıyla ilgili olarak genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde öncelikle Kurtubî'nin tasavvufla ilgili genel bakış açısı üzerinde durulmuştur. Bunun ardından çeşitli ayetler çerçevesinde Kurtubî'nin işârî yorumları kabul veya ret etme gerekçesi açıklanmıştır. Daha sonra ise tasavvuf ve işarî yorum kaynakları tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde ise Kurtubî'nin zühd, tevekkül, vecd, semâ, fütüvvet, velayet gibi tasavvufi kavramlarla ilgili görüş ve yorumlarına yer verilmiştir. Bu üç bölüm kapsamında Kurtubî'nin tasavvufî kavramlarla ilgili selefî bir tutumu yansıttığı ve bu kavramlarla ilgili olarak aşırı tutum ve davranışları eleştirdiği görülmüştür. Ayrıca Kurtubî'nin işârî yorumları da genellikle ayetin zahirine aykırı düştüğü gerekçesiyle kabul etmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study contains analysis of opinions of Abû Abdillah Al-Qurtubî in the work named al-Jami` li-ahkam al-Qur?an in terms of sûfîsm and sûfî/ishari interpretation. This study consists of three chapters. In the first chapter, some informations are given related to scientific personality, works and life of Al-Qurtubî, in addition the two concepts sûfîsm and sûfî/ishari interpretation are given in this chapter. In the second chapter, at first the general view point to sûfîsm of Al-Qurtubî is given. Later the acceptance and rejection reasons of sûfî/ishari interpretations are explained. Then the sources concerned sûfîsm and ishari interpretation are given. The opinions and comments of Al-Qurtubî include some sûfîsm topics are given in the third chapter. In the context of these three chapters, it is seen that Abû Abdillah Al-Qurtubî reflected salafi approach for salafi concepts and he criticized the excessive attitudes and behaviours related to these concepts. Also it is determined that Al-Qurtubî refuses ishari comments since they are against to virtual of verse of the Qur?an.