An investigation into student-teacher concerns: Probable changes caused by methodology classes and teaching practice
Öğretmen adaylarının kaygıları üzerine bir araştırma: Yöntem dersleri ve öğretmenlik uygulaması kaynaklı olası değişiklikler
  1. Tez No: 375096
  2. Yazar: FADİME YALÇIN ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEN İLİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen endişeleri, öğretmenlik deneyimi, formasyon dersleri, öğretmen adayları, Teacher concerns, teaching practice, methodology courses
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, İngiliz Dili Eğitimi bölümü, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin endişelerini kesitsel olarak kıyaslamaktı. Öncelikle, öğrencilerden ifadeler toplanarak bir ölçek geliştirildi. Daha sonra, üç grubun endişelerini genel olarak tanımlamak için bu ölçek kendilerine verildi. Bunun için, ölçekteki her ifadenin sıklığı ve yüzdesi birer birer hesaplandı. Ayrıca, üç grup arasında endişeleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını öğrenmek için One-way Anova uygulandı. Endişeleri açısından, gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Sonrasında, toplanan verileri desteklemek için, bir grup öğrenciyle röportaj yapıldı. Sonuçlar, öğretmen adaylarının, zamanla öğretmenliğe karşı daha fazla farkındalık geliştirdiklerini gösterdi. Bunun yanısıra, öğretmenlik uygulamasının, staj dönemi boyunca öğretmen adaylarının endişelerinde değişikliğe yol açıp açmadığı ve varsa bunların neler olduğunu tanımlamak hedeflendi. Bunun için, aynı ölçek son sınıf öğrencilerine öğretmenlik uygulaması öncesi ve sonrasında tekrar verildi. Repeated Measures Anova uygulanarak, son sınıfların endişelerinde herhangi bir değişikliğin olup olmadığı bulunmaya çalışıldı. Sonuçlar, öğrencilerin endişelerinde, formasyon derslerini ve öğretmenlik uygulamasını bitirdikten sonra anlamlı farklılık olduğunu ortaya çıkardı. Benzer şekilde öğretmenlik uygulaması öncesi ve sonrasında da mevcut endişeleri arasında anlamlı fark bulundu. Temsili bir grup öğrenciden“öğretmenlik uygulaması endişe formları”doldurmaları ve bu süreçteki deneyimleriyle ilgili düşüncelerini yazmaları istendi. Dahası, toplanan verileri desteklemek için, beş öğrenciyle, staj döneminden sonra ikinci bir röportaj yapıldı. Veri analizleri, formasyon derslerinin öğretmenlik uygulamasına olumlu katkıları olduğunu ortaya çıkardı. Öğretmenlik uygulamasıyla ilgili olarak, öğretmen adaylarının, gerçek ortamda öğretmeyle ilgili olarak farkındalık geliştirdikleri bulundu. Ayrıca öğretmen adaylarının bilgi temellerinin endişelerindeki değişim üzerinde etkili bir role sahip olduğu ortaya çıkarıldı.
Özet (Çeviri)
The primary aim of the present study was to make a cross-sectional comparison of the concerns of sophomore, junior and senior ELT student-teachers. Firstly, a scale was developed by collecting statements from the participants. Later, this scale was given to these three groups of students to draw a general picture of their concerns. For this purpose, the frequency and percentage of each item in the scale was calculated individually for three groups of students. One-way Anova was also conducted to see whether there is a statistical difference among three groups of student-teachers in terms of their concerns. There appeared no significant difference among three groups in terms of their concerns. Next, an interview was held with a group of students in order to support the gathered data. The results indicate that in time, student-teachers develop more awareness towards teaching. The study further aimed to find out whether teaching practice leads to any changes in student-teachers' concerns during the practice term and to define these changes, if any. To do this, the same scale was given to seniors before and after the teaching practicum to figure out whether teaching practicum had an influence on their concerns. Repeated Measures Anova was applied in order to see whether there was a significant difference in the concerns of seniors. The results reveal that there is a significant difference between the concerns of seniors after they completed receiving methodology courses and teaching practice. Similarly, a significant difference was detected in their concerns before teaching practice and after teaching practice. A representative sample of student-teachers was asked to fill in“teacher practice concern sheets”and reflect on their experience during their teaching practice. Moreover, after teaching practicum, a second interview was done with five student-teachers in order to triangulate the data gathered. The analysis of data detected that methodology courses had positive contributions on teaching practice. Regarding teaching practice, it was found out that student-teachers gained awareness related to teaching in the real context. It was also discovered that the knowledge-base of student-teachers has an influential role on the changes of their concerns.