KML ve all tanılı hastalarda BRC/ABL füzyon geni mutasyonlarının taranması
CML and all patients with BRC-ABL fusion gene in the screening of mutations
- Tez No: 375111
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ ÇİLİNGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Hematoloji, Biology, Genetics, Hematology
- Anahtar Kelimeler: KML, ALL, BCR/ABL, Ph kromozomu, TKI, Minisekans, CML, ALL, BCR/ABL, Ph chromosome, TKI, Minisequence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
KML, pluripotent kök hücrenin myeloid progenitör hücrelerde artmış proliferasyon ve azalmış apoptozu ile karakterize klonal bir bozukluktur. Kromozom 9 ile 22 arasında karşılıklı translokasyon sonucu BCR/ABL füzyon geni oluşmaktadır. ABL ve BCR genleri üzerindeki kırılma noktası değişebilmektedir. Bu nedenle değişik moleküler kütlelere sahip füzyon protein kinaz ürünleri meydana gelmektedir. Hastalarda BCR/ABL gen füzyonunun yanı sıra ABL ve BCR genlerinde farklı yapıda büyük delesyonlar ve mutasyonlar rapor edilmiştir. Saptanan delesyonların, hastanın prognozu ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. BCR/ABL geni üzerindeki mutasyon tiplerinin belirlenmesi, tanı, tedavi ve tedaviye yanıtta önemlidir. KML ve ALL'li hastalarda direncin erken dönemde tanımlanması ve optimal tedavi şeklinin belirlenmesi açısından önemi bilinmektedir. Bu çalışmada, Ph+ olan elli dokuz hasta Minisekans metoduyla BCR/ABL füzyon genindeki en sık görülen6 mutasyon taranmıştır. Yirmidokuz Ph+KML hastası dirençli grup, yirmi Ph+ KML kontrol ve 10 Ph+ ALL hasta grubu, negatif kontrol olarak Philedelphia (-) DNA örneği kullanılmıştır. Nokta mutasyon analizi için olguların kan ve /veya kemik iliği örneklerinden izole edilen BCR/ABL füzyon geni DNA'sı üzerinde toplam 6 mutasyon incelenmiştir. Birhastada G250E( %1.69) mutasyonu saptanmış, Y253H, T315I, E255K, F317L ve M351T mutasyonları ise saptanamamıştır. Hiç mutasyonu olmayan hastaların oranı %98.30(58) olarak bulunmuştur. İlaçlara direncin moleküler temelinin anlaşılabilmesi için özellikle BCR/ABLfüzyon genindeki mutasyonların dahaayrıntılı ve geniş populasyonlarda araştırılması gerekmektedir. KML ve ALL'li hastalarda mutasyon tipinin belirlenmesiyle, mutasyona uygun tedavi şeklinin planlanmasına katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
CML of pluripotent stem cells, at myeloid progenitör cells of increased proliferation and deceased apoptosis is charecterized by a clonal disorder. Of BCR/ABL fusion gene the reciprocal translocation of chromosomes 9 and 22 iscaused. Of BCR and ABL genes breaking point can vary on. Therefore kinase fusion protein products having different molecular mass is formed. In patients with BCR/ABL of gene fusion as well as of BCR and ABL genes in different structures large deletions and mutations have been reported. Deletions detected, has been shown to be related to patient prognosis. BCR/ABL gene mutations on the identification of the types, diagnosis,treatment and response treatment is important. In CML and ALL patients, of the resistance diagnosed early identification and determination of the optimal treatment for planning plays an important role. In this study, fifty-nine patients with Ph+, BCR/ABL fusion gene by the method of minisequence most common six mutations were screened. Twenty-nine Ph+ CML patients resistant group, twenty Ph+ CML patients control group and ten Ph+ ALL patients used. For point mutation analysis of patients blood or bone morrow sample isolated from BCR/ABL fusion gene on the totel six DNA mutations were examined. Mutations were detected in one of fifty-nine patients (%1.69) , this mutation is G250E. Y253H, T315I, E255K, F317L and M351T mutations were not detected. Ninety-eight percent of patients without the mutation. For an understanding of the molecular basis of drug resistance, particularly BCR/ABLfusion gene mutations in large populations need to be studied in more detail. In patients with CML and ALL with determining the type of mutation, mutations that contribute to the planning of appropriate treatment is considered.