İkinci trimesterde plasental lokalizasyon, plasentanın kapladığı alan ve uterin arter doppler indeksleri değerlendirmesinin kötü obstetrik sonuçlar ile ilişkisi
The relationship of second trimester placental localization, placental surface area and uterine artery doppler indices with adverse pregnancy outcomes
- Tez No: 375165
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT CELİLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: lateral placenta, placental area, placental localization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 20-24. gebelik haftalarında rutin gebelik kontrolü için başvuran hastalarda bilateral uterin arter Doppler USG, plasental lokalizasyon ve plasental alanı inceleyerek kötü obstetrik sonuçlar ile ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gebe Polikliniği'ne 1 Ocak 2013 ve 1 Ocak 2014 tarihleri arasında rutin gebelik takibi amacıyla başvuran, 20-24. gebelik haftalarındaki 232 hasta alındı. Başka merkezde doğum yapan dokuz hasta dışlandıktan sonra 223 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar plasental lokalizasyonlarına göre lateral plasenta grubu (n=119) ve santral plasenta grubu (n=104) olarak iki gruba ayrıldı. Lateral plasenta grubundaki hastalar sağ lateral plasenta grubu (n=67) ve sol lateral plasenta grubu (n=52) olarak iki alt gruba ayrıldı. Her iki gruptaki hastalarda bilateral uterin arter Doppler indeksleri ve plasental yüzey alanı hesaplandı. Hastalar doğuma kadar takip edilerek perinatal sonuçlar ve gelişen maternal komplikasyonlar değerlendirildi. Bu sonuçlar lateral ve santral plasenta grupları arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Santral plasenta grubu ile karşılaştırıldığında kontralateral uterin arter PI değerleri, hem sağ lateral plasenta grubunda (p=0,006) hem de sol lateral plasenta grubunda (p=0,009) anlamlı olarak yüksek bulundu. Plasenta yüzey alanı santral plasenta grubuna göre hem sağ lateral plasenta grubunda (p=0,024), hem de sol lateral plasenta grubunda (p=0,008) anlamlı olarak düşük saptandı. Santral ve lateral plasenta grupları arasında preeklampsi gelişimi açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0,375). Santral plasenta grubu ile karşılaştırıldığında lateral plasenta grubunda yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı (p=0,010) anlamlı olarak yüksek saptanırken, birinci dakika APGAR skoru anlamlı olarak düşük saptandı (p=0,007). Plasental yüzey alanı ile uterin arter ortalama PI değeri arasında anlamlı ancak zayıf lineer negatif korelasyon (r2=0,03, p=0,01), plasental yüzey alanı ile fetal doğum ağırlığı arasında anlamlı ancak zayıf pozitif lineer korelasyon saptandı (r2=0,06, p=0,0001). Sonuç: Bu çalışmada plasentanın lateral yerleşimli olması ile preeklampsi gelişimi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Buna karşın plasenta yüzey alanı ile fetal doğum ağırlığı ve uterin arter ortalama PI değeri arasında anlamlı korelasyon saptanmıştır. İkinci trimesterde rutin olarak yapılmakta olan ultrasonografi değerlendirmesi sırasında plasental lokalizasyon ve plasenta yüzey alanının da incelenmesi, yakın takip edilmesi gereken olguların daha erken belirlenmesinde yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the placental localization, placental surface area and the uterine artery Doppler indices in patients who admitted for routine pregnancy visit at 20-24 gestational weeks and to assess the relationship between these parameters and adverse pregnancy outcomes. Method: This study was designed as prospective and was conducted at Dokuz Eylül University Hospital, Obstetric Department. 232 patients who were at 20-24 gestational weeks and admitted for routine pregnancy follow-up from 1st January 2013 to 1st January 2014 were recruited for the study. Of these patients, nine patient who gave birth at another center were excluded and 223 patients were included in this study. Patients were grouped as lateral placenta group (n=119) and central placenta group (n=104) according to placental localization. The patients in lateral placenta group were subdivided as right lateral placenta group (n=67) and left lateral placenta group (n=52). Bilateral uterine artery Doppler indices and placental surface area were calculated in all groups. All patients were followed till birth and maternal complications during pregnancy and perinatal outcomes were assessed. These obstetric outcomes were compared between central and lateral placenta groups. Results: Contralateral uterine artery PI was significantly higher in the right lateral placental group (p=0,006) and left placental group (p=0,009) compared with central placental group. Also placental surface area was significantly lower in right placental group (p=0,024) and in left lateral placental group (p=0,008), compared with central placental group. Preeclampsia incidence was smiliar between central and lateral placental groups (p=0,375). When compared with central placental group, first minute APGAR score was significantly lower (p=0,007) and administration to NICU was signifcantly higher in lateral placental group (p=0,010). Significant but weak linear negative correlation was determined between placental surface area and uterine artery mean PI (r2=0,03, p=0,01). Also significant but weak positive linear correlation was determined between placental surface area and fetal birth weight (r2=0,06, p=0,0001). Conclusion: In this study, preeclampsia incidence was not significantly different between lateral and central placental groups. There was significant correlation between placental surface area and uterine artery mean PI, also with fetal birth weight. Performing placental localization determination and placental surface area calculation during routine second trimester ultrasonography may point out earlier the patients who may need close follow-up during pregnancy.