Sosyal güvenlik mevzuatında emeklilik düzenlemelerinin getirmiş olduğu sorunlar ve sosyal politika değerlendirmesi
The problems about retirement regulations for social security legislation and its social policy review
- Tez No: 375261
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT SAYIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Sigorta, Emeklilik, Social Security, Insurance, Retirement
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Sanayileşme ve şehirleşme insanlar için yeni ihtiyaçlar problemler ve riskler getirmektedir. Sosyal devlet bu problemlerin çözümüne yardım etmekte riskleri minimize etmekte ve insanların ihtiyaçlarını karşılamaya da yardımcı olmaktadır. Sosyal devlet üstlenilen sorumluluğun ve müdahaleci yaklaşımların bir ifadesi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Sosyal devletin en temel ilkesi sosyal güvenliktir. Sosyal güvenlik insanları sosyal riskten korumaya yardımcı olur ve onları bağımsız kılacak bir hayat standardı kurmaya çalışır. Bu amaçla ülkemizde sosyal güvenlik uygulamaları ilk olarak 1945 yılında 4792 sayılı işçi idaresi Kurumu Kanunu ile uygulanmaya başlanmıştır. Bununla birlikte düzenlemeler tüm toplumun değil bazı grupların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılmıştır. Bu ise zor problemlere sebep olmuştur. Sosyal güvenlik alanındaki sorunların farklı uygulamalardan kaynaklandığı her zaman bilinmesine rağmen sorunların çözümü için gerekli reformlar bir türlü yapılamamıştır. Planlı döneme geçildiğinden bu yana her zaman amaç edinilen sosyal güvenlik kurumlarının birleştirilmesi nihayet 5502 sayılı kanunla gerçekleştirilmiş, bu düzenleme yeni sistemin zeminini oluşturması anlamında bir araç olarak görülmüştür. Asıl hedeflenen, sistemin sadece tek çatı altında toplanması değil; adil, kolay erişilebilir, norm ve standart birliğini amaçlayan, yoksulluğa karşı daha etkin koruma sağlayan, milli açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi oluşturmaktır. Bu amaçla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hazırlanmıştır. Bu çalışma da öncelikle sosyal devlet, sosyal politika kavramları, sosyal politikanın amaç ve araçları irdelenecek, daha sonra da ülkemizde bu alanda yapılan reformlar sosyal politika hedefleri açısından analize tabi tutulacaktır.
Özet (Çeviri)
Industrialization and urbanization introduce new risks, problems and needs to people. Social government aims to solve these problems, minimize the risks and help people with these needs. Social government has an interfering nature and assumes the responsibilities mentioned above. The most basic principle of social government is social security. Social security aims to protect its people from the social risks and provide them a life standard that will make them independent. Social security applications started in Turkey in 1945 with the Labor Administration Organization law numbered 4792. However, the arrangements were made to answer the needs of certain groups in the society not the whole society. This caused difficult problems afterwards.It has always been known that problems have been caused by different applications of social security, but no attempts have been made to solve these problems. The purpose of combining social security programs has been realized with 5502 law after the introduction of planned period. This arrangement has been considered as the background tool for a new system. The objective is , however, not only to combine the different social security systems but obtain a social security system which is fair, easy to access, uniform in standards and norms, providing a better protection for people against poverty, sustainable with the national resources. Social insurance and general health insurance law numbered 5510 has been prepared for this purpose.In this study, social government and social policy concepts, social policy targets and instruments are studied, and the reforms in Turkey are evaluated from Social policy targets point of view.