Eskişehir ilindeki Anadolu liselerinin göreli etkinliklerinin ölçümü
Relative efficiency measurement of Anatolian high schools in Eskişehir
- Tez No: 375278
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ŞIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans ölçümü, Etkinlik ölçümü, Verimlilik, Veri Zarflama Analizi, Anadolu Lisesi, Performance measurement, Efficiency Measurement, Productivity, Data Envelopment Analysis, Anatolian High-School
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kaynakları rasyonel bir biçimde kullanma ve bu kaynaklardan sonuna kadar yararlanabilme yeteneği olan etkinlik, performansın en önemli boyutlarından biridir. Eğitim-öğretim hizmeti sunan ortaöğretim kurumlarında etkinlik ölçümü, bu kurumların kaynaklarını etkin kullanıp kullanmadıklarını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilir. Etkinlik ölçümünde kullanılan başlıca yöntemler ise oran analizleri, parametrik ve parametrik olmayan yöntemlerdir. Bu çalışmada, Eskişehir İlindeki Anadolu Liselerinin 2013 yılı etkinlikleri, birden çok girdi ile çıktıya sahip karar birimlerinin etkinliklerini ölçü birimlerinden bağımsız bir şekilde göreli olarak ölçmeye yarayan, doğrusal programlama tabanlı ve parametrik olmayan bir yöntem olan Veri Zarflama Analizi kullanılarak ölçülmüştür. Çalışmada Anadolu Liselerinin toplam etkinlik skorları çıktıya yönelik CCR modeli, teknik etkinlik skorları çıktıya yönelik BCC modeli kullanılarak hesaplanmıştır. Eğitim sürecini iyi bir biçimde tanımlayan ve bütün Anadolu Liseleri için ortak olan üç girdi ile üç çıktı belirlenerek yapılan göreli etkinlik ölçümü sonucunda, etkin olmayan Anadolu Liselerinin etkin hale gelebilmeleri için yapmaları gereken iyileştirmeler hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Efficiency, which is described as the ability to use the resources rationally and benefit from these resource to their extent, is one of the most important dimensions of the performance. Efficiency measurement in the secondary schools providing education and training services is conducted to determine whether these schools use their resources efficiently or not. Main methods used in efficiency measurement are ratio analyses, parametric and non-parametric methods. In this study, efficiencies of Anatolian High Schools in Eskisehir for the year 2013 have been measured by using Data Envelopment Analysis which is a linear programming based and a non-parametric method used for measuring efficiency of decision making units with multiple inputs and outputs, relatively and independent from the measurement units. In the study, overall efficiency scores of Anatolian High Schools have been calculated by output oriented CCR model and technical efficiency scores are calculated by output oriented BCC model. As a result of relative efficiency measurement conducted by determining three inputs and three outputs, which are common for all Anatolian High Schools and describe education process successfully, some information has been given about the improvements that should be made for inefficient Anatolian High Schools in order to be efficient.