Türk sinemasında 1960-1980 yılları arasında çizgi roman uyarlaması fantastik filmlerde erkek kahraman temsili
Representation of the male hero in fantastic films based on comic books between 1960 and 1980 in Turkish film industry
- Tez No: 375284
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN ULUYAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Çizgi Roman, Fantastik, Kahraman, Monomit, Erkeklik, Comics, Fantastic, Hero, Monomyth, Masculinity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, Türk sinemasında“fantastik”olarak geçen ve 1960 ila 1980 yılları arasında çekilmiş çizgi roman uyarlaması filmlerde yer alan erkek kahramanların temsilini ortaya koymaktadır. Buna göre, erkekliği oluşturan değerler ekseninde, çizgi romanlarda görülen kahraman göstereni ile bu çizgi romanların Türk sinemasındaki uyarlamalarında kahramanın görev zincirinin nasıl kurulduğuna odaklanılmıştır. Yapılan alan çalışmaları ile“fantastik”,“erkeklik”gibi kavramlar açıklanmış ve çizgi roman'ın dünya'daki ve Türkiye'deki gelişimi anlatılmıştır. Bu kapsamda örnekleme alınan Karaoğlan, Malkoçoğlu ve Süpermen çizgi romanlarının erişilebilen en eski sayıları okunup“erkeklik”değerleri ortaya konulmuştur. Yöntem kısmında ise yapısalcı çözümleme ve Joseph Campbell'ın monomit kavramı açıklanmıştır. Bulgular ve Yorum kısmında ise örnekleme alınan filmler, monomit kavramına göre analiz edilmiştir. 1960-1980 yılları arasında çekilen fantastik filmlerin sayıca fazlalığından ve birçoğunun kopyalarına erişmenin güçlüğünden ötürü, amaçlı örnekleme tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study discusses the representation of the male protagonist styled as“fantastic”films based on comic books produced between 1960 and 1980 in Turkish Film Industry. Accordingly, the study focuses on how the chain of tasks of the hero in the cited comic books as well as the chain of tasks of the protagonist in the adaptation of these comic books in Turkish cinema was established in the axis of the values that constitute masculinity. Concepts such as“fantastic”and“masculinity”were explained with the case studies which were conducted and development of the comic books in Turkey and in the world were explained. In this context, the oldest accessible issues of the sampled comic books named“Karaoğlan”,“Malkoçoğlu”and“Superman”, were read and“masculinity”values have been determined. Structural Analysis and Joseph Campbell's monomyth concept were explained in the part incident to the method. The sampled movies were analyzed according to the said monomyth concept in the Findings and Interpretation part. Purposive sampling was preferred due to the abundance of fantastic films produced between 1960 and 1980 and difficulty of accessing to the copies of most of them.