Firdevsî-i Rûmî'nin Satranç-nâme'si: Metin-dil incelemesi-dizin
Firdevsî-i Rûmî'nin Satranc-nâme'si: Text-grammatical analysis-i̇ndex
- Tez No: 375335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHİTTİN TOLKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Satranç, Satranç-nâme, Firdevsî-i Rûmî, Osmanlı Türkçesi, Nesir, Chess, Şatranç-nâme, Firdevsî-i Rûmî, Ottoman Turkish, Prose
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 489
Özet
Satranç, iki oyuncu arasında, 8×8'lik bir kare zemin üzerinde, satranç taşlarıyla oynanan bir oyundur. Oyunu oynayan kişinin amacı rakibin şah adlı piyonunu mat etmektir. Oyun, MÖ yaklaşık 6. yüzyılda Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Osmanlı Türkçesi nesir sahasında Şatranç-nâme olarak bilinen eser , Firdevsî-i Rûmî tarafından 1503'te yazılmıştır. Eser, geleneğe uygun olarak başlayıp satranç oyunun tarihinden bahseder. Daha sonraki bölümler ise oyunun talimi niteliğindedir. Osmanlı Türkçesi'nin klasikleşme evresine girdiği dönemde yazılan eser, yer yer nazma dönmekle birlikte nesir türündedir. Dili itibariyle de sade nesir özelliği göstermektedir. Bu çalışma metnin transkripsiyonu , dil incelemesi ve dizini bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Chess is a game which is played between two players on eight by eight grid gameboard with chess pieces. The purpose of the player involved the game is to checkmate the opponent's king. The game was founded around 6th B.C. in İndia. The work which is known as Şatranç-nâme in Ottoman Prose field was written by Firdevsî-i Rûmî in 1503. Starting up to the common tradition of Ottoman Prose , the work first mentions about the history of the game and after that it instructs orders of the game. The work which was written in becoming classic era of Ottoman Turkish is a prose showing poetic features from place to place . The Şatranç-nâme can be defined as a simple prose by taking into consideration of its wording. This thesis includes transcription , index and examination of Şatranç-nâme.