The effect of Web tools 2.0 on critical thinking with a special emphasis on collaborative learning
İkinci nesil internet araçlarının özellikle işbirlikçi öğrenme ile kullanılmasının eleştirel düşünme becerileri üzerine etkisi
- Tez No: 375338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Web 2.0 araçları, İşbirlikçi öğrenme, Critical thinking (CT), Web 2.0 tools, Collaborative learning
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma ikinci nesil internet araçlarının özellikle işbirlikçi öğrenme ile kullanılmasının eleştirel düşünme becerileri üzerindeki etkisine cevap bulmak amacıyla yürütülmüştür. Düşünme becerilerinin hayatımızda büyük bir rolü vardır ve hayatımızın her alanında, kasıtlı veya kasıtsız, kullanmaktayız. Bunlar, aynı zamanda, profesyonel veya kişisel hayatımızda da çok önemlidir. Özellikle, düşünme becerilerinden biri olan eleştirel düşünme, 21.yy'da çok önemli bir hale gelmiştir; çünkü her gün yeni bilgilerle karşılaşmaktayız ve bunlarla baş etmek güç hale gelmektedir. Eleştirel düşünme konusunda bugüne kadar çok sayıda çalışma yapılmıştır ve çok açıktır ki eleştirel düşünmenin eğitim üzerinde büyük bir etkisi vardır. Ancak, öğretmen açısından eleştirel düşünme entegrasyonu yönünden pratikte bazı sıkıntılar vardır. Öte yandan, literatür çalışmaları yüksek düşünme becerileri gerektirmeyen ikinci nesil internet araçlarının eğitim için etkin bir araç olduğunu göstermektedir. İkinci nesil internet araçları her geçen gün yaygınlaşmakta ve her gün yeni bir ikinci nesil internet aracı ile hem günlük yaşamda hem de eğitim alanında karşılaşmaktayız. Bloglar, wikiler ve sosyal ağ gibi ikinci nesil internet araçları çok yaygın olmakla birlikte, birlikteliği teşvik etmekte ve desteklemektedir. Son yıllarda Fatih Projesi ile eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okullarımızdaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla Bilişim Teknolojileri araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla duyu organına hitap edilecek şekilde, derslerde etkin kullanımı için; okulöncesi, ilköğretim ile ortaöğretim düzeyindeki tüm okullarda LCD Panel Etkileşimli Tahta, tablet ve internet ağ altyapısı sağlanmaktadır. Bu süreçte öğretim programları BT destekli öğretime uyumlu hale getirilerek eğitsel e-İçerikler oluşturulacaktır. Bu nedenle, öğretmenlerin ve öğrencilerin bu cihazları kullanırken ve içerik oluştururken ikinci nesil internet araçları konusunda bilgilenmeleri ve pratikteki bazı sıkıntıların giderilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda, işbirlikli öğrenmenin de eğitim üzerinde önemli bir rolü vardır. Öğretmenler, işbirlikli öğrenmeyi sınıfı canlandırmak, iletişimi artırmak ve birçok sebep için kullanmalıdır. Bu çalışmada ikinci nesil internet araçlarının kullanılmasından dolayı işbirlikli öğrenme önemli bir hal almıştır. Bütün bunları göz önüne alırsak, temel soru ikinci nesil internet araçlarının özellikle işbirlikçi öğrenme ile kullanılmasının eleştirel düşünme becerilerini destekleyip desteklemediğidir. Bu çalışmanın amacı bu soruya cevap bulmaktır. Aynı zamanda, elektronik ortamda eleştirel düşünmeyi destekleyecek olan bu çalışma öğretim stratejilerini ve eğitici tasarımı da ortaya çıkaracaktır. Bu çalışma, on hafta sürmüş, hem nitel hem nicel verilerle yürütülen bir çalışmadır. Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu, Güzelyurt Ortaokulu, 20, 8.sınıf öğrencisi bu çalışmanın katılımcılarıdır. Çalışmanın başında, dakika notları ve katılımcıların tercihlerini görmek için Eleştirel Düşünme Anketi ve Web 2.0 araçları Anketi uygulanmıştır. Aynı zamanda, araştırmayı desteklemesi için, röportajlar kullanılmıştır. Çalışma esnasında, eleştirel düşünmeyi ortaya çıkarmayı hedefleyen özel notlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tasarlanan müfredattaki içerik ve konulara bağlı kalarak hazırlanmaştır. Çalışmanın başında uygulanan anketler çalışmanın sonunda öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerinde herhangi bir ilerleme olup olmadığını görmek için tekrar uygulanmıştır. Nicel veriler, vaka incelemesinin bir öğesi olarak tanımlayıcı istatistikler kullanarak analiz edilmiştir. Nitel verilerden (Röportajlar ve dakika notları) elde edilen araştırma bulguları nicel verilere ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to find an answer whether Web 2.0 tools have an effect on critical thinking (CT) with a special emphasis on collaborative learning. Thinking skills have a great role in our life. In purpose or not, we are using them in every scope of life. Moreover, they are essential for our professional and personal lives as well. Especially, CT, one of the thinking skills, has been very significant in the twenty-first century because we are being exposed to a large quantity of new information every day and it has been very tough to cope with. A great many of studies have been conducted on CT and it is obvious that it has a great impact on education. However, there are some practical issues on how to integrate CT into curriculum. On the other hand, literature reviews have shown that Web 2.0 tools are effective tools in learning and teaching process. Web 2.0 tools are becoming more popular everyday and we come across new Web 2.0 applications in both daily life and educational arena. Web 2.0 tools such as blogs, wikis, and social networking are very common and they encourage and support the collective knowledge for the 21st century. In recent years, Fatih Project has been put into practice in all schools around Turkey with the aim enabling equal opportunities in education and improving technology in the schools including primary, secondary and high schools for the efficient usage of ICT tools in the learning-teaching. With this project, all schools will be equipped and transformed into computerized classes with the latest information technologies such as tablets, LCD Interactive Boards. In this transformation process, educational e-contents are going to be formed in accordance with the current teaching programs. Therefore, teachers and students should be informed about Web 2.0 tools and some practical issues should be eliminated. Moreover, collaborative learning has a significant role in education. Teachers use this to enliven their classes, increase the communication and so many other reasons. As we use Web 2.0 tools and provide them to discuss, collaborative learning is essential. With all these in mind, the main question is whether Web 2.0 tools instruction can successfully promote CT with a special emphasis on collaborative learning. The purpose of this paper is to find an answer to this question. It also will identify the teaching strategies and instructional designs, which will successfully promote CT in an electronic learning environment. This study is both a qualitative and a quantitative, which lasted ten weeks. 20 8th grade students in Kahramanmaraş, Dulkadiroğlu, Güzelyurt Secondary School were the participants of this study. Critical Thinking Questionnaire (CTQ) and Web 2.0 tools Questionnaire (WTQ) were administered at the beginning of the study to see the preferences of the participants. Furthermore, interviews and minute papers were used to support the study. During the study, CT was infused into the curriculum through prompts in accordance with the language content and topics for the 8th grades that was determined by the Ministry of Education. At the end of the study, the same questionnaires used at the beginning of the study were administered again to see whether there has been an improvement in learners' CT skills. Quantitative data was analyzed by using descriptive statistics as a component of case study. Research findings from qualitative (Interviews, diary and minute papers) data shed light on the quantitative data as well.