Dergi tipografilerinin kıyaslamalı incelenmesi
Comparative analysis of magazine typographies
  1. Tez No: 375395
  2. Yazar: AYSEL AYIKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GANİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dergi tipografileri, Dergi Tipografilerinin kıyaslamalı incelemesi, Magazine Typographies, Comparative Analysis of Magazine Typographies
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dergiler ilk yayınlandığı tarih olan 1663'ten beri bilginin ulaşımını sağlayan basılı yayınlar olmuştur. Bilginin ticari meta ya dönüşmesi ile uluslar arası pazarda çoğalan dergiler, sektörel bir güce dönüşmüştür. İletişim ve tasarım bir uzmanlık dalı olarak geliştikçe bu güç büyümeye devam edecektir. Dergilerin bilgi iletme sürecinde görsel bir sunuma dönüşmesi tasarım elemanları ve ilkelerini iyi kullanan yaratıcı tasarımcılar eliyle gerçekleşir. Yazının görsel dili olan Tipografi tasarımın en önemli unsurudur. Tipografi hiyerarşi, ritim, fotoğraf ve boşluğun dengeli kullanımı ile görsel estetiğe dönüşür. Toplumların görsel estetik düzeyini, kültürel, sosyal, siyasal, dinsel gelişimleri belirler. Tasarımcı hedef kitlenin bu özelliklerini bilmelidir. Derginin okurları tarafından seçilmesini sağlayacak tasarımları yaratmakla yükümlü olan tasarımcı aynı zamanda akılda kalıcılık için dergiye kimlik kazandırır. Tüm bu görevleri ilk bakışta kapak tasarımı yerine getirir. Dergi logosu, kapakta yer alan görsel, tipografi ve renk uyumu derginin okur tarafından rafta dikkatini çekmeyi başarabilmesi için önemlidir. Okurun o dergiye bağımlılığını sağlayan ise yayın felsefesidir.
Özet (Çeviri)
Magazines have been printed publications which provide the communication of information since 1663 which is the date of first publication. Upon the transformation of the information into commercial Meta, the magazines, which were produced in the international market, transformed into a sectoral power. As communication and design developed as a specialty, this power will keep growing. The transformation of the magazines into a visual presentation in the process of communicating information is made through the hands of the design staff and designers who use their principles well. The visual language, which is Typography, is the most important element of design. Typography transforms into visual aesthetics with the balanced use of hierarchy, photograph and space. It determines the visual aesthetic level, cultural, social, political, religious developments of the societies. The designer should know these attributes of the target mass. The designer who is liable to create designs which will make the magazine chosen by the readers also helps gaining identity for the magazine for memorabilia. All these tasks are fulfilled by the cover design at first glance. Magazine log, the visual on the cover, typography and colour harmony are important for the magazine to attract the reader's attention on the shelf. And what provides the reader's loyalty to that magazine is the philosophy of publication.