İşletmelerde uygulanan güvenlik ve sağlık tedbirlerinin iş performansı üzerindeki etkileri
The effects of security and healty precautions applied in management on job performance
- Tez No: 375419
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Performans, Çalışma Koşulları, İş Kazaları, Meslek Hastalıkları, Occupational Health and Safety, Performance, Work Conditions, Work Accidents, Occupational Diseases
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Türkiye'de yaşanan iş kazaları sonucu birçok can ve mal kaybı meydana gelmektedir. Gerekli güvenlik ve sağlık tedbirlerinin alınmaması yaşanılan kayıpları sürekli hale getirmektedir. Bu çalışma kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği'ne (İSG) performans boyutu değerlendirildi. Bu araştırmanın amacı işletmelerde uygulanan güvenlik ve sağlık tedbirlerinin iş performansı üzerinde ne tür etkileri olduğunu tespit etmektir. Araştırma otomotiv, mobilya ve sağlık sektörü olmak üzere üç farklı iş kolunda, yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirildi. Araştırma için işyerlerinde gözlemlenen ve elde edilen verilen ışığında 32 sorudan oluşan anket formu kullanıldı. Verilerin anlamlandırılması ve hipotezlerin doğruluğunun test edilmesi için tek yönlü varyans testi (Anova; Analysis of Variance) testi Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) yazılımından yararlanıldı. Tezin ilk bölümünde İSG ile ilgili genel bilgiler verildi, İSG'nin Türkiye'de ve Dünya'da tarihi gelişimi irdelendi, iş kazaları ve meslek hastalıkları tanımları yapıldı. İkinci bölümde İSG için alınacak tedbirler sıralandı ve etkileri üzerine değerlendirmeler yapıldı. Üçüncü bölümde araştırmanın gereç ve yöntemleri verildi. Dördüncü bölümde bulgular saptandı. xii Son bölümde de uygulanmış olan anketten elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak değerlendirilmesi yapıldı.
Özet (Çeviri)
Many losses of life and property happen at the result of work accidents in Turkey. Not taking necessary safety and health precautions make loss continuous. In this study, Occupational Health and Safety (OHS) have been studied from the point of performance. The purpose of this study is to determine how safety and health precautions affect work performance. The search is carried out in three different business line including automotive, furniture and health sector by face to face interviews. Questionnaire forms composed of 32 questions are used in the light of data observed and obtained in workplaces for search. One way anova test Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) is used to make sense of data nad test accuracy of hypotheses. In the first part of study; general information about OHS is given, historical development of OHS in Turkey and world is examined, definitions of work accidents and occupational diseases are made. In the second part; precautions for OHS are ranked and evaluations on its effects are made. In the third part, instrument and methods of study are explained. In the fourth part, findings are determined. In the last part, questionnaire data are computerized and assessed.