İş yaşamında statü, kıdem ve cinsiyetin politik yeti üzerindeki etkisi: Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) örneği
Status, seniority and gender influence on the political skill in the business life: An example of Turkish Radio and Televi̇si̇on Corporati̇on (TRT)
- Tez No: 375420
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞRI LATİFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Politik Yeti, Cinsiyet, Kıdem, Statü, İş Yaşamı, TRT, PoliticalSkill, Gender, Seniority, Status, Business Life, TRT
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Politik yeti örgütlerde yaygın olarak görülen bir davranış biçimi ve kabiliyettir. Özellikle son on yıl içerisinde politik yetinin çalışanların kendilerini, çalışma arkadaşlarını ve örgüt içi birlikteliklerini içine alacak şekilde örgütler üzerinde etkileri görülmektedir. Politik yetiye sahip olan bireylerin kendi karar alma becerilerinin yanı sıra başka bireyleri de etkileme, harekete geçirme gibi fonksiyonel becerileri vardır. Bu yüzden iş yaşamı düşünüldüğünde bireylerin politik yetiye sahip olmalarının önemi yadsınamaz bir gerçektir. Bu çalışmayla, politik yetinin doğası ile kişilerin iş ve kariyer yaşamındaki başarılarında oynadığı rolün araştırılması hedeflenmektedir. Çalışmada ayrıca politik yeti kullanımını etkileyen faktörler incelenmektedir. Politik yeti dört temel boyuttan oluşmaktadır: sosyal beceriklilik, kişilerarası etki, ağ oluşturma yeteneği ve içtenlik. Politik yeti kullanımını ölçmek için Ferris ve diğerleri tarafından geliştirilen 18 maddelik politik yeti enstrümanı kullanılmıştır. Bu çalışmada TRT Genel Müdürlüğü merkez teşkilatı çalışanlarına 525 adet anket dağıtılmış ve 16 adet ankette çeşitli hatalara rastlandığı için 509 adet anket değerlendirmeye alınmıştır. Anket uygulanan kişilerin birimler arası dağılımının homojen olması da dikkate alınarak rastgele örnekleme yöntemi kullanılmış olup statü, kıdem ve cinsiyet değişkenlerinin politik yetiye olan etkileri araştırılmıştır. Yapılan araştırmada iş yaşamında kıdem ile politik yeti arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmış olup statü ve cinsiyet faktörleri ile politik yeti arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Political skill is one kind of behavior and ability widely seen within organizations. Especially in the last 10 years, it has been seen that political skill has effects on organizations including employees, colleagues and their union in organizations. Individuals who have a political skill have functional abilities such as affecting and activating other individuals in addition to their own skills of making decisions. For this reason, when business life is considered, it is an inevitable fact that it is important for individuals to have a political skill. This study aims to investigate the nature of political skill and the roles it plays in personal job and career success. The study also investigates the factors influencing political skill utilization. In the study, the political skill consists of four dimensions: social astuteness, interpersonal influence, networking ability and apparent sincerity. An 18-item political skill instrument developed by Ferris et al. (2005) has been used to measure individual political skill utilization. In this study, 525 questionnaires were delivered to the employees of the General Directorate of TRT and 509 samples were analyzed as some various errors were detected in 16 of them. By considering that the interfacility range of the people who answer the questionnaire is homogenous, random sampling method has been used and the effects of status, seniority and gender variables on political skill have been researched. In the research done, it is concluded that there is a meaningful relationship between seniority and political skill in business life. It is not seen that there is a meaningful relationship between status, gender and political skill.