Sigorta kurumlarının tek çatı altında birleştirilmesinin paydaşlar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri
The positive and negative effects of combining social security institutions under one roof over stakeholders
  1. Tez No: 375418
  2. Yazar: ABUZER ATICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜCAHİT ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sigorta, Sosyal Güvenlik, SSK, Adıyaman, Social Security Institution (SGK), Insurance, Social Security, SSI, Adıyaman
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı, tüm sigorta kurumlarının tek çatı altında birleştirilmesi sonucunda sosyal güvenlik sistemimizi ve paydaşları olumlu/olumsuz etkileyen faktörleri ortaya çıkarmak ve bu faktörlere ilişkin çözüm önerileri geliştirmektir. Çalışmanın teorik kısmı, literatür taraması ve çeşitli bilimsel çalışmalardan elde edilen bilgilerden, alan çalışması verileri ise Adıyaman, Gaziantep ve Malatya illerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları ve Adıyaman Sosyal güvenlik Kurumu paydaşlarına uygulanan anket verileriyle derlenmiştir. Araştırmada evren olarak Adıyaman, Gaziantep ve Malatya illerindeki Sosyal Güvenlik Kurumları ve Adıyaman ilindeki sosyal güvenlik paydaşları alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Anket”yöntemi uygulanmıştır. Uygulama sonucunda toplam 365 geçerli anket değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada elde edilen veriler“Güvenirlik, Frekans, Crosstabs”gibi istatistiki analizlere tabi tutulmuştur. Veriler SPSS istatistik programı yardımıyla bilgisayar ortamında değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre; kurum çalışanlarının iş yükünün arttığı, artan iş yükünün beraberinde personel ihtiyacını arttırdığı, sağlık ve kurum giderlerinin arttığı, kurum çalışanlarının memnuniyetinin azaldığı, kurum çalışanlarının kendi çalıştıkları alanlarla ilgili kariyer meslek denilen uzmanlık veya kurum çalışanları arasından Denetmen ve Denetmen yardımcılığı kadrolarına alım xi yapılmaması sonucu çalışanlarda moral ve motivasyonunun düştüğü, kurum çalışanlarının ekonomik açıdan bazı hak kayıplarına uğradığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the factors influencing our social security system and its stakeholders negatively/positively as a result of combining all insurance institutions under one roof and develop solutions relevant to these factors. The theoretical part of the study has been compiled through literature scan and information obtained from various scientific studies, whilst the field study data was obtained through the survey applied to the Social Security Institution (SSI) staff in Adıyaman, Gaziantep and Malatya provinces and to Adıyaman SSI stakeholders. The data has been collected by means of“questionnaire”method. A total of 365 valid surveys have been evaluated at the result of the application.“The data obtained in this study have been subjected to statistical analysis like ”Reliability, Frequency, Crosstabs". The data have been analyzed using SPSS statistical software. According to the findings of the study obtained from analysis; it is concluded that workload of the employees of the institution has increased, that heavy workload has increased the need for more personnel, that health and institutional expenses have increased, that employee satisfaction has decreased, that corporate employee morale and motivation have decreased as a result of not assigning employees of the Institution at expert vacancies and inspector and inspector assistant vacancies in xiii their own relevant fields, that employees of the institution have suffered some losses from the economic point of view.