Sivil toplum kuruluşlarının sosyal sermaye kapasiteleri: Adıyaman örneği
Social capital capacity of civil society organizations: Example of Adıyaman
  1. Tez No: 375430
  2. Yazar: BİLAL ZEMİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Sosyal Sermaye, Sosyal Girişimcilik, Civil Society, Social Capital, Social Entrepreneurship
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Araştırmanın amacı sivil toplum kuruluşlarının sosyal sermaye kapasitelerini irdelemek, sosyal sermayenin sosyal girişimcilik faaliyetlerine etkilerini sorgulamak ve STK'ların bu yöndeki çeşitli görüşlerini yansıtmaktır. Araştırma evrenini 2013–2014 Adıyaman il merkezindeki sivil toplum kuruluşları oluşturmaktadır. Kıyaslama yapılabilmesi için ulusal düzeyde faaliyet gösteren bazı dernekler de örnekleme dahil edilmiştir. Görüşme yapılan toplam kişi sayısı 102'dir. Veri toplamak amacıyla görüşme formu hazırlanmıştır. Görüşme tekniği ile elde edilen veriler sayılaştırılmış ve yüzde olarak ifade edilmiştir. Katılımcıların soru başlıkları çerçevesinde yaptıkları beyanlar, doğrudan alıntı yoluyla aktarılmıştır. Sonuçlar karşılaştırılmış, bulgular kısmında ise yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçları özetle aşağıdaki gibidir; Örneklem kuruluşların ve kişilerin en önemli ortak özelliği toplumsal sorunların farkında olmalarıdır. Sosyal girişimcileri motive eden en önemli güdü, faydalı olma ve sorun çözme arzusudur. Katılımcılara göre, ülkemizde sosyal sorun olarak ilgilenilmesi gereken en başlıca alan eğitimdir. Bir sivil toplum örgütünde üyelerin bir araya gelme sıklığı, üretilen proje ve girişimleri olumlu etkilemektedir. Çalışmaya katılanlar deneyimlidir. Etkin STK'lar, paydaşlarına güvenmektedir. xi Güven unsuru, sosyal girişimleri olumlu etkilemektedir. Katılımcılar, çoğunlukla içsel dürtülerle motive olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to examine the capacity of civil society organizations, social capital, social capital and social entrepreneurship activities to inquire about the effects of various views of NGOs in this direction is to reflect. The research system has been conducted by non-governmental organizations in 2013 and 2014 in Adıyaman. To be able to carry out a comparison, associations that operate at the national level have been included in the sampling. The total number of persons interviewed is 102. Interview form was prepared in order to collect data. The data collected through interview were quantified and expressed as percentage. Interviewees' declarations within the framework of the question title were transferred via a direct quote. The results have been compared and also interpreted in the findings section. The result of the study is as follows; The most important common feature of the sample organizations and individuals is that they have been aware of social problems. The most important incentive that motivates social entrepreneurs is the desire of being helpful and problem-solving. According to interviewees, the primary area that needs to be dealt with as a social issue in our country is education. The frequency of gatherings of members in a non-governmental organization affects the generated projects andxiii enterprises positively. The participants of the study are experienced. Effective nongovernmental organizations rely on their partners. Element of trust positively affects social initiatives. Persons producing services in this area are mostly motivated by inner incentives.