Aile şirketlerinde kurumsallaşma sorunları ve bir model önerisi: Adıyaman ilinde bir araştırma
Institutionalization family problems and a model proposal: A study in Adıyaman
- Tez No: 375436
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ALKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile, Şirket, Kurumsallaşma, Adıyaman, Family, company, institutionalization, Adiyaman
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Aile, aynı soydan gelen veya aralarında akrabalık ilişkileri bulunan bireylerin tümüdür. Toplumlar ailelerin bir araya gelmesiyle oluşur. İnsanlar tarih öncesi çağlardan beri aileler hâlinde yaşar. Zaman içinde aile değişmemiş, ancak ailenin üyelerinde ve üyelerin görevlerinde bazı değişmeler olmuştur. Şirket ise ihtiyaç sahiplerine mal veya hizmet üretmek için oluşturulan bir kurumdur. Aile şirketi, aile üyelerince kurulan ve yönetim kademelerinin önemli bir bölümü aile üyelerince doldurulan, kararların alınmasında büyük ölçüde aile üyelerinin etkili olduğu şirket türüdür. Bu çalışmanın temel amacı aile şirketlerinde kurumsallaşma sorunlarını Adıyaman İli bazında incelemek ve aile şirketlerinin kurumsallaşmayı bir sistemli yapı haline dönüşmek olarak görüp görmediklerini belirlemek, şirketin aile şirketi olmasından dolayı yaşanılan problemlerini saptamak, aile üyeleri ve profesyonellerin şirket üzerindeki etkinlik derecelerini belirlemek, aile üyelerinin kurumsallaşmaya bakış açılarını ortaya koymak, aile ilişkilerinin kurumsallaşmada ne derece etkili olduğunu ve ne derece sorun teşkil ettiğini tespit etmektir. Ayrıca, şirketlerin kurumsallaşma düzeylerine yönelik algılamalar ve karşılaştıkları sorunlar bağımlı değişkenler olarak ele alıp incelemektir. Bu amaçla Adıyaman ilinde 130 aile şirketi üyesi ile iletişime geçilerek 120 anket, aile şirket sahip ve yöneticilerine düzenlenebilmiştir. Araştırmada elde ettiğimiz veriler, veri toplama aracı olarak anket uygulaması sonucu elde edilmiştir. Geliştirilecek olan model önerisiyle aile şirketlerinde daha bilinçli bir şekilde, uygun zamanda ve minimum maliyet düzeyi ile kurumsallaşma sağlanarak, aile şirketlerinin uzun süreli varlığını devam ettirmek, ülke ekonomisini sağlam temellere dayandırmak ve yeni istihdam alanlarını oluşturarak milletin refah düzeyini artırmaktır. Araştırma sonucunda toplanılan veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Family is individuals who come from between the same lineage or kinship. Communities occur with combination of families. People live in families since prehistoric times. Over time, family hasn't changed, but the tasks of family members have been changed. Business is established to produce goods or services to those in need. Family businesses, founded and decisions made and managed by family members. Aim of this work is examining problems of institutionalization of the family businesses in Adiyaman and determine whether they seeing systematic institutionalization as a structure they want to become or not, and identify problems of being a family company, and determine the effect of family members and professionals on activities, and expose perspectives of family members towards institutionalization, and determine effects of family relations on institutionalization. Additionally, perceptions of the level of institutionalization for companies examined and discussed the problems they faced as dependent variables. For this purpose, 130 family businesses' managers conducted survey with return of 120. The data obtained in the research by implementation of the survey. The model will be developed with a proposal for a more conscious manner in the family business, at the appropriate time and with minimum cost level institutionalization of the company, provided long-lasting existence of the solid foundation of national economy, maintain the base and creating new employment fields, to increase the level of prosperity of the nation. As a result of the research collected data have been analysed through SPSS program.