Yer markacılığı bağlamında üniversite öğrencilerinin beş boyutlu şehir markası algısı: İzmir örneği
Fi̇ve di̇mensi̇onal percepti̇on of uni̇versi̇ty students wi̇thi̇n the context of place brandi̇ng: İzmi̇r as a model
- Tez No: 375457
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE GÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Şehir Markalama, Duyusal Markalama, İzmir, Pazarlama, Algı, City Branding, Sensual Branding, İzmir, Marketing, Perception
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu gün insanlığı şekillendiren temel olgu küreselleşmedir. Küreselleşmenin ekonomik, sosyal, kültürel alanlarda getirdiği değişimler şehirleri de etkilemiştir. Bunun bir sonucu olarak şehirler, birer ürün olarak algılanılmaya başlanmış ve kıt kaynaklar için rekabet etmek zorunda kalmışlardır. Şehir yöneticileri, rekabet avantajı sağlamak adına yıllardır mücadele eden iş dünyasına yönelmiş ve bu alanda kullanılan pazarlama ve markalama yaklaşımlarını bir araç olarak benimsemişlerdir. Bu sayede yer/şehir pazarlaması ve markalaması kavramları, pratikten doğarak, dolaşıma girmişlerdir. Şehirler ürünlere göre çok daha karmaşık yapıdadırlar. Ürünlere uygulanan tekniklerin birebir olarak onlara aktarılması mümkün değildir. Bunun bir sonucu olarak genel markacılık teorilerinin yerlerin/şehirlerin beklentilerine cevap vermede yetersiz kaldığı anlaşılmış, alanda ilk akademik çalışmalar ortaya çıkmıştır. Literatürde birçok model bulunmaktadır ve bu modeller kavramsal tartışmalardan dolayı pratiğin ihtiyaçlarını karşılamamaktadırlar. Bu bağlamda çalışmanın konusu, teori ile pratiği birbirine yaklaştıracağı ve markalama faaliyetlerine şehri algısal ve fiziksel olarak hazırlayacağı düşünülen“beş boyutlu yer/şehir markası paradigma taslağının”İzmir'de bulunan Ege, Selçuk Yaşar ve Ekonomi Üniversiteleri'nde okuyan öğrencilerinin algılarının anket yoluyla ölçümlenmesiyle değerlendirilmesidir. Bu doğrultuda beş boyutlu yer/şehir markası paradigma taslağı yaratılmış, teorik çerçevesi olarak duyusal markalama belirlenmiş, alana katacağı değer tartışılmıştır. Saha çalışması sonucu İzmir'in markalaşma sürecinde tat alma ve görme duyularının öne çıktığı görülmüştür. Deniz ve Kordonboyu'nun İzmir için çok önemli sinerji noktaları olduğu belirlenmiştir. Beş boyutlu yer/şehir markası paradigma taslağı aracılığıyla İzmir'in“Kordonboyu ve sahil şeridinde deniz manzaralı balıkçı restoranlarının, sandviççilerin ve gervrekçilerin, cumbalı evlerin ve konakların bulunduğu, deniz ve anason kokan, martıların, dalgaların ve feribot düdüklerinin duyulduğu, sıcak bir şehir.”olarak konumlandırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the basic fact forming mankind is globalism. The alterations globalism causes in economics, social and cultural fields have also impacts on cities. Hence, cities have been considered as products and are obliged to compete on scarce sources. Authorities of cities have turned onto the business world that have been struggling over the years to provide an advantage of competence and they have employed the approaches of marketing and branding used in this field as a tool. Thus, as concepts of marketing place/city and branding arise from practical experience, they got into circulation steadily. Cities are more complicated in structure compared to products. Technics applied on products cannot be transferred to the urban areas exactly. Finally, it is understood that general branding theories had been inadequate to respond the prospects of cities and thereby, academic studies have been developed. There are many models in literature and due to the conceptual discussions, these models are far from to meet the needs of the practical experience. Considering the points mentioned above, the theme of this study is to evaluate the perception of students attending universities located in İzmir namely Ege, Selçuk Yaşar and Economy through a survey where theory and practise converge and 5-d place/ paradigm sketch of city branding could prepare the city both perceptively and physically for branding activities. Accordingly, 5-d place/paradigm sketch of city branding was created; as for theoretical framework, sensual branding was determined and the significance to be contributed in the field was discussed. The consequence of the fieldwork has indicated that the senses of taste and eyesight are prominent during the branding process of İzmir. The sea and the seafront are specified as very important synergy points of İzmir. Through 5-d place/ paradigm sketch of city branding, the conclusion reached so far for İzmir is that İzmir should be a warm and friendly city where seafood/fish restaurants with the sea view aligned, sandwich and pretzel(gevrek) kiosks found, houses with bay windows and mansions located, the salt of the sea and anisee scented and the seagulls, the waves and the whistles from the boats heard.